AFP or licensors

President Trump wil toch wapens leveren aan Saudi-Arabië en stelt zijn veto

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vannacht van zijn vetorecht gebruik gemaakt, tegen resoluties die het Congres – het Amerikaanse parlement - had goedgekeurd om de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië tegen te houden. De resoluties, die vorige week werden goedgekeurd, "zouden het wereldwijde concurrentievermogen van Amerika verzwakken en de belangrijke relaties met bondgenoten en partners ondermijnen", verklaarde Trump in een brief aan de Senaat. 

"Ze zouden ook de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als betrouwbare partner ondermijnen door de boodschap uit te sturen dat we onze partners en bondgenoten in de steek laten, zelfs op een moment dat de bedreigingen tegen hen toenemen." Zo ging de president verder in zijn verantwoording om zijn veto te gebruiken. Trump vindt het "zijn plicht" om de resoluties terug te sturen naar de Senaat zonder zijn goedkeuring.

De wapenverkoop werd eind mei goedgekeurd door de Amerikaanse regering, die daarvoor het Congres had omzeild door de noodtoestand uit te roepen. De wapenleveringen zouden een urgent karakter hebben gezien de opgelopen spanningen met Iran, luidde de redenering. Het Congres stemde vorige week voor een reeks maatregelen om de verkoop aan de Saudi's en enkele van hun bondgenoten tegen te houden.

Het Congres verzet zich al langer tegen het beleid van het Witte Huis rond Saudi-Arabië. In april keurde het nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saudische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde ook toen zijn veto. Amerikaanse beleidsmakers hekelen niet alleen het hoge dodental in Jemen, maar keren Saudi-Arabië ook de rug toe na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump blijft het koninkrijk wel steunen.

Meest gelezen