AFP or licensors

Spaanse formatiecrisis duurt voort: premier Sánchez verliest tweede vertrouwensstemming in twee dagen

In Spanje is de socialistische premier Pedro Sánchez er niet in geslaagd een meerderheid achter zich te krijgen om een nieuwe regering te vormen. Nieuwe verkiezingen komen zo steeds dichterbij, de vierde al in vier jaar tijd.

De Spanjaarden trokken op 28 april naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Maar drie maanden later is er nog altijd geen zicht op een nieuwe regering. De sociaaldemocratische PSOE won die verkiezingen met overtuiging, maar behaalde geen meerderheid. De partij moest dus op zoek naar steun in het parlement.

Huidig premier Sánchez wilde met zijn PSOE een minderheidsregering vormen, met steun van het radicaal-linkse Unidas Podemos. Maar Podemos wil liever mee besturen en een coalitieregering vormen. De partij van Pablo Iglesias eiste ook enkele zware ministeries, met vooral sociale bevoegdheden. De onderhandelingen liepen op dat punt vast.

In een poging om de onderhandelingen te redden, stuurden de twee partijen de voorbije dagen nog compromis­voorstellen over en weer. Sánchez stemde toch in met een coalitie, maar wilde enkel lichtere ministerportefeuilles aan Podemos geven. Maar daar kon Podemos niet mee leven. De partij gaf op haar beurt wel de eis op om het ministerie van Arbeid te krijgen, maar eiste volgens Sánchez nog altijd veel meer dan hij Podemos geven kon.

En dus verloor Sánchez vandaag opnieuw een vertrouwens­stemming in het Spaanse parlement. In Spanje trekt een kandidaat-premier naar het parlement als hij denkt dat hij een regering kan vormen. In het parlement verdedigt hij zijn plannen, waarop een stemming volgt.

Eergisteren verloor Sánchez de eerste stemming. Toen had hij een absolute meerderheid nodig, vandaag enkel een relatieve meerderheid. Dat wil zeggen dat meer parlementsleden ja moeten stemmen dan neen. Maar zoals verwacht kreeg Sánchez niet voldoende ja-stemmen: 124 parlementsleden stemden voor (de hele PSOE plus de afgevaardigde van een kleine partij uit Cantabrië), 155 stemden tegen. Podemos onthield zich, zoals aangekondigd.

En nu?

Alle Spaanse partijen krijgen nu twee maanden de tijd om alsnog een meerderheid te vinden en een nieuwe regering te vormen. Dat kan op initiatief zijn van Sánchez' PSOE, maar evengoed op dat van de conservatieve PP, de grootste partij van het rechtse blok, of nog iemand anders.

Lukt het niemand om voor eind september een meerderheid te vinden, en die kans is vrij groot, dan komen er nieuwe parlementsverkiezingen in november. Dat zouden dan niet alleen de vierde nationale verkiezingen zijn in vier jaar, maar ook de vijfde verkiezingen dít jaar. De Spanjaarden trokken dit jaar al naar de stembus voor nationale, Europese, lokale en (gedeeltelijke) regionale verkiezingen.

Sánchez zelf liet eerder al verstaan dat hij geen nieuwe poging zou ondernemen als hij in juli niet genoeg stemmen achter zich zou krijgen. Vandaag, na de nederlaag in het parlement, zei Sánchez dat hij Spaans premier wil zijn, maar niet tegen elke prijs. "Een akkoord was niet mogelijk. Als ik moet kiezen tussen het leiden van een Spaanse regering of mijn overtuiging volgen, dan is de keuze niet moeilijk. Ik volg mijn overtuiging."

Iglesias (foto onder) riep Sánchez nog voor de stemming echter op om de handdoek niet in de ring te gooien en de komende maanden alsnog een poging te wagen om een linkse regering op de been te brengen.

AFP or licensors

Meest gelezen