Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Na warmste nacht volgt vandaag opnieuw een bloedhete dag: tot 40 graden en meer

Het wordt opnieuw een uiterst warme dag vandaag, met temperaturen die plaatselijk mogelijk voorbij de 40 graden zullen gaan. Allicht wordt het vandaag de warmste dag ooit in ons land. We hebben ook de warmste nacht van het jaar achter de rug.

In Ukkel is de temperatuur afgelopen nacht niet gedaald onder 23,7 graden. Het was daarmee de warmste nacht van dit jaar. Het record staat op 24,4 graden, 4 juli 2015. Komende nacht zal het volgens de voorspellingen nog warmer worden. En intussen zijn de temperaturen alweer aan het stijgen.

Gisteren gaf de temperatuur in Kleine Brogel 39,9 graden aan, de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land. Mogelijk halen we vandaag de mythische grens van 40 graden in de Kempen.

In Ukkel, met het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) als referentiepunt, werd het record van 36,6 graden van 27 juni 1947 gisteren niet verbroken. Het kwik klom er tot 35,9 graden, toch goed voor de derde plaats van hoogste maximumtemperatuur sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Maar het Ukkelse record van 1947 zal vandaag waarschijnlijk wél sneuvelen. In het centrum van het land worden vandaag namelijk temperaturen tot 38 graden voorspeld. Ook aan zee wordt het met 35 graden erg warm.

Het is vandaag overigens eerst zonnig, later komen er middelhoge wolkenvelden afkomstig van Frankrijk, en na de middag neemt de kans op een lokale onweersbui toe. Dat meldt het KMI.

Meest gelezen