Tunesische president Mohammed Caïd Essebsi is overleden

In een ziekenhuis in Tunesië is president Mohammed Beji Caïd Essebsi overleden. Hij was 92 en werd in december 2014 verkozen tot president. Toch had Essebsi ook een lange staat van dienst onder de vorige regimes in het land.

Essebsi was al een tijdje ziek en had eerder gezegd dat hij geen nieuwe ambstermijn meer zou nastreven. Gisteren werd hij opgenomen in een ziekenhuis en daar is hij nu overleden. Volgens de grondwet is de voorzitter van het parlement, Mohammed Ennaceur, interimpresident.

Mohammed Essebsi was 92 en was een politieke veteraan sinds de onafhankelijkheid van Tunesië in 1956. Hij bekleedde tal van functies onder voormalig president Habib Bourguiba (1956-1987) voor wie hij altijd een grote bewondering bleef koesteren. Onder diens opvolger Ben Ali (1987-2011) was hij minister en een tijdje ambassadeur in Duitsland.

Na de Arabische Lente die Ben Ali op de vlucht dreef, was Essebsi een tijdje premier. In december 2014 werd hij dan verkozen tot president. In die periode probeerde hij in navolging van Bourguiba Tunesië te moderniseren en de invloed van de islam in de wetgeving af te zwakken.

Zo diende hij een voorstel in om vrouwen gelijke rechten te geven als mannen, ook bij erfenissen. Voordien kregen dochters bij erfenissen slechts de helft van wat zonen kregen bij het overlijden van hun ouders.

Op 15 september kunnen de Tunesiërs een opvolger kiezen voor Essebsi.

Tunesische vrouwen kwamen vorig jaar op straat om volledige gelijkheid te eisen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen