Minister van Justitie William Barr vindt het maar normaal dat de doodstraf ook op federaal niveau wordt uitgevoerd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Staten gaan doodstraf op federaal niveau opnieuw invoeren na 16 jaar onderbreking

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr maakt een einde aan een moratorium op doodstraffen op federaal niveau. Dat zou gevolgen hebben voor vijf veroordeelde misdadigers die nu de doodstraf riskeren.

Minister Barr heeft het federale gevangeniswezen bevolen om voorbereidingen te treffen voor de executie van vijf misdadigers die veroordeeld zijn wegens "de moord en in sommige gevallen ook folteren en verkrachten van de zwaksten in onze maatschappij, kinderen en ouderen", zo zei Barr. 

De minister schaart zich dus achter een belofte van president Donald Trump. Die zwengelt daarmee de discussie over de doodstraf opnieuw aan, net op een ogenblik dat die terrein lijkt te verliezen. In 29 van de 50 deelstaten van de VS wordt de doodstraf nog uitgesproken. Dat kan ook op federaal niveau, maar de voorbije 16 jaar was er op dat vlak niemand meer terechtgesteld. Ook op staatsniveau leek de doodstraf de voorbije jaren op de terugweg.

Voorstanders zeggen dat executies een afschrikkingseffect hebben op criminelen. Tegenstanders wijzen erop dat het vooral mensen van etnische minderheden (lees: niet-blanken) zijn die geëxecuteerd worden, dat er hoge financiële kosten mee gemoeid zijn en dat er soms per ongeluk mensen ten onrechte veroordeeld worden. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen