Alweer vochtproblemen in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten: pas gerenoveerde Rembrandt-zaal al ontoegankelijk

Door een probleem met de klimaatregeling in een pas gerenoveerde vleugel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel moesten heel wat Hollandse werken, waaronder meesterwerken van Rembrandt en Frans Hals, in veiligheid worden gebracht. De 9 gerenoveerde zalen van het museum zijn voorlopig gesloten.

Nog geen half jaar geleden opende het meest bezochte museum van ons land trots de gerenoveerde "Hollandse vleugel", met meesterwerken van Rembrandt en Frans Hals. De conservator had bijna 10 jaar moeten wachten op die renovatie, en noemde het toen een hoogtepunt uit haar carrière.

Wie vandaag de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) binnenstapt staat voor een gesloten deur: de 9 zalen met Hollandse meesters zijn niet toegankelijk. "Tijdelijk", laat het museum weten. "De zalen zijn deels leeggehaald omdat we onlangs problemen hebben vastgesteld met de klimatisatie, die zorgden voor vochtproblemen. We zitten hier erg mee verveeld, maar zijn niet verantwoordelijk voor de renovatie, daarvoor verwijzen we door naar de Regie der Gebouwen." 

De Regie der Gebouwen bevestigt en erkent de problemen: "Bij de renovatie van de zalen is er een fout gebeurd bij de installatie van de klimaatregeling, die fout ligt bij een onderaannemer van onze aannemer. De museummedewerkers hebben op een bepaald moment condens opgemerkt, die hier en daar zichtbaar was op de muren van de zalen."

De herstellingswerken zijn gepland tot eind juli, daarna volgt er nog een testfase, voor de schilderijen kunnen terugkeren. Naar verwachting heropenen de zalen (ten vroegste) eind augustus. De kunstwerken zijn op geen enkel moment echt in gevaar geweest, benadrukken zowel het museum als de Regie der Gebouwen.

We hebben problemen vastgesteld met de klimatisatie, die zorgden voor vochtproblemen

Isabelle Bastaits, KMSKB

Ondertussen staan de Hollandse meesters ingepakt of zijn ze teruggebracht naar het depot, zonder duidelijke uitleg aan de ingang. Wie speciaal voor de nieuwe vleugel het museum bezoekt komt bedrogen uit: er is geen Rembrandt of Frans Hals te zien. Opnieuw slechte publiciteit voor een museum dat de afgelopen jaren al vaker negatief in het nieuws kwam, door lekkende daken of niet-zichtbare kunstwerken. De medewerkers raken daardoor gedemotiveerd, is te horen in het museum.

Zo moet het KMSKB het weerbericht nog altijd in de gaten houden en bij (hevig) regenweer de collectie emmers bovenhalen. Vorige week zaterdag regende het bijvoorbeeld opnieuw binnen in enkele zalen, waaronder de grote Rubenszaal. Ook voor dit weekend worden er problemen voorspeld. De daken worden telkens tijdelijk hersteld, maar geld om de 12.500(!) vierkante meter dakoppervlakte versneld te renoveren blijft uit. Ook daarvoor kijkt het museum naar de Regie der Gebouwen. Koen Geens (CD&V) is als federaal minister bevoegd voor die Regie der Gebouwen, terwijl minister Sophie Wilmès (MR) verantwoordelijk is voor het museum, maar zolang de regering in lopende zaken is worden er geen grote beslissingen genomen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage die VRT NWS in februari maakte in de gerenoveerde zalen. Dit kunt u - voorlopig - niet in het echt bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen