Videospeler inladen...

Waar is het koel?  

Musea en kerken zetten de deuren ruimer open op deze bloedhete dag. En er zijn nog koele plekken voor wie wil herademen.

De gouden tip voor wie wil afkoelen: grote gebouwen met dikke muren. Musea en kerken dus. Door de uitzonderlijke hittegolf zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel hun deuren gratis open voor bezoekers ouder dan 65. Dit geldt voor alle musea (Old Masters Museum, Fin-de-Siècle Museum en Magritte Museum) en voor de tijdelijke tentoonstellingen, vandaag en morgen.  

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Gent zetten de deuren tot en met zondag voor iedereen gratis open.

Sint-Pieterskerk Leuven

Hier en daar worden ook kerken opengezet voor wie op zoek is naar verkoeling. In Leuven zijn de Sint Kwintenskerk, de Sint Michielskerk en de Sint Geertruikerk open tijdens de warmste periodes van de dag (11 uur – 16.30 uur). Ook in het stadskantoor kunnen Leuvenaars even koelte vinden. Ook het Limburgse Peer opent de kerken tussen 9 en 18 uur.

Grote stations zijn ook een optie: het is merkelijk koeler in pakweg Antwerpen-Centraal of Brussel-Noord dan erbuiten. Maar in ondergrondse trein- of metrogangen verdwijnt het verkoelende effect weer.

Grote winkelcentra hebben vaak airconditioning: daar is het fris vertoeven dezer dagen, hoewel airco dan weer niet bijdraagt tot de afkoeling van het klimaat.

Sommige warenhuizen hebben ook koelafdelingen, waar het ronduit koud is. Net zoals bij vorige hittegolven zijn er weer oproepen op sociale media om daar collectief heen te trekken.

Ook niet te versmaden: een koele bibliotheek. Hieronder: de bib van Kessel-Lo:

Een drastische seizoenswissel kunt u beleven op de enkele ijsbanen in ons land die open zijn in de zomer. In die van Leuven bijvoorbeeld is het 15 graden en krijgen ze zo’n 100 schaatsers per dag over de vloer. Het kost wel 20% meer energie om het ijs goed te houden. Ook de ijspiste van Mechelen (Leest) is open.  

IJsbaan Leuven

Zwemmen is gratis in het stedelijk zwembad van Landen, en komende avond en nacht weer in Wielsbeke tussen 22.00 u en 01.00 uur ’s nachts.

En ook in de natuur is veel koelte gratis en voor niets voorhanden, bijvoorbeeld onder de grond.  De grotten van Hotton bij Durbuy meldden dat het ... 12 graden is. Een overzicht van de grotten in Wallonië vindt u hier.  Ook in het bos is de hitte draaglijk.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen