AP2009

Bouw van Franse kerncentrale loopt nog eens 3 jaar vertraging op

De ingebruikname van de kerncentrale van Flamanville, in de Franse regio Normandië, wordt minstens 3 jaar uitgesteld. Dat heeft de Franse elekticiteitsproducent EDF meegedeeld. De centrale van Flamanville is een kerncentrale van de derde generatie en had eigenlijk al in 2007 klaar moeten zijn.

Experts van de Autorité de sûreté nucléaire (ASN), de Franse nucleaire waakhond, hebben problemen vastgesteld bij een aantal lasnaden. Die moeten worden hersteld, waardoor de voor dit jaar geplande lading met splijtstof moet worden uitgesteld.

"De tijd die we nodig hebben om de herstellingswerken voor te bereiden, uit te voeren, te testen en te laten valideren door de ASN, en vervolgens de hele installatie voor te bereiden voor de ingebruikname, betekent een uitstel met meer dan 3 jaar", zegt EDF-topman Jean-Bernard Lévy. Volgens Lévy is een ingebruikname voor einde 2022 niet mogelijk.

De kerncentrale van Flamanville, aan de Normandische kust, is een centrale van de derde generatie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze klaar zou zijn in 2007, maar door technische problemen, constructiefouten en verstrengde veiligheidsnormen heeft de bouw jaren vertraging opgelopen. De kosten zijn zowat verdrievoudigd: van zo'n 3,3 miljard naar zo'n 11 miljard euro. Begin 2017 was er nog een explosie in de centrale. 

Flamanville en Olkiluoto, in Finland, zijn de enige nucleaire projecten in Europa die in een vergevorderd stadium zitten. Ook in Finland wordt al 14 jaar gebouwd. In Groot-Brittannië zijn enkele gelijkaardige projecten stopgezet omdat de kosten te hoog aan het oplopen waren.

Meest gelezen