Nieuw hoofdstuk in zaak-Gial? Brussels PS-Parlementslid Ouriaghli in verdenking voor corruptie

Mohamed Ouriaghli (PS), een Brussels Parlementslid en voormalig schepen in Brussel, is in verdenking gesteld voor passieve corruptie en inbreuken op de regels rond openbare aanbestedingen. Dat meldt RTBF vrijdag. Ouriaghli was een tijdlang voorzitter van de vzw Gial, en zou onder andere naar de Verenigde Staten gereisd zijn op kosten van Proximus. "Ik hoop snel mijn onschuld te kunnen aantonen", reageert Mohamed Ouriaghli in een persbericht.

Dikt het verhaal nog verder aan rond de vzw Gial in Brussel (nu "i-City", red.), dat de informatica in de stad beheert? Brussels Parlementslid Mohamed Ouriaghli (PS), die een tijdlang voorzitter was van de vzw, is namelijk in verdenking gesteld voor passieve corruptie, en moet in het najaar voor de raadkamer verschijnen. 

De advocaat van Mohamed Ouriaghli bevestigt aan RTBF dat zijn cliënt in juni in verdenking werd gesteld. Het gerecht zou echter niet hebben duidelijk gemaakt om welke reden. "De enige informatie waarover mijn cliënt beschikt, zijn de vragen die hem begin dit jaar tijdens een verhoor werden gesteld." Mogelijk gaat het over een reis die Ouriaghli in 2016 maakte naar de Verenigde Staten. Die reis zou zijn betaald door Proximus, op het moment dat het telecombedrijf een contract bij Gial wilde binnenhalen. 

Sinds de jongste verkiezingen is Ouriaghli parlementslid in Brussel, en heeft dan ook op 11 juli de eed afgelegd. Daarvoor was Ouriaghli schepen in de stad Brussel tussen 2006 en 2019. Volgens zijn advocaat ziet de PS'er geen enkele reden waarom hij ontslag zou moeten nemen uit die functie. 

In het dossier werden eerder ook al Yves Vander Auwera, voormalig directeur van Gial, en Proximus in verdenking gesteld. Proximus betwist dat het enige inbreuk heeft begaan, maar houdt zijn argumenten voor in de rechtzaal. 

Ouriaghli betwist de beschuldiging van corruptie

Brussels parlementslid Mohamed Ouriaghli (PS) betwist dat hij zich schuldig zou gemaakt hebben aan corruptie. "Ik ben verbijsterd en geschokt door deze beschuldigingen en hoop snel mijn onschuld in deze te kunnen aantonen", zegt hij in een persbericht.

Volgens de ex-schepen gaat het om een dossier waarin hijzelf als voorzitter van Gial een keer is gehoord op 17 januari 2019. Hij had toen naar eigen zeggen zelf het initiatief genomen om een vooronderzoek te starten "naar aanleiding van bepaalde verdenkingen ten aanzien van een voormalig personeelslid van Gial". "Dit personeelslid is nu mijn belangrijkste aanklager geworden", klinkt het. Het gaat om de voormalige directeur Yves Vander Auwera.

Nog volgens Ouriaghli heeft hij als voorzitter van de vzw in 2016 aanvaard om naar een seminarie in de VS te gaan.  Telecombedrijf Proximus was een van de organiserende ondernemingen en nam ook de verplaatsingskosten op zich.

Meest gelezen