Videospeler inladen...

Enorm bot van dinosauriër gevonden in Frankrijk

In het zuidwesten van Frankrijk is bij opgravingen een dijbeen van maar liefst twee meter lang aangetroffen, wellicht van een plantenetende dinosauriër van de Sauropoda-familie.

Sinds 2010 graven paleontologen in Angeac-Charente, tussen Cognac en Angoulême in het zuidwesten van Frankrijk, naar resten van dinosauriërs.  Ze hebben een bijzondere vondst gedaan: een reusachtig dijbeen dat bovendien in zeer goede staat verkeert.  Het weegt 500 kilo en werd opgedolven uit een kleilaag.

Het bot zou van een dinosauriër van de Sauropoda-soort zijn, reusachtige planteneters met een lange nek en een lange staart, zoals bijvoorbeeld de bekende brontosaurus. Sauropoda leefden in het late Jura-tijdperk, ruim 140 miljoen jaar geleden. De dieren konden 40 tot 50 ton wegen en waren van de grootste die ooit op aarde rondliepen.

Lees verder onder de foto:

Nep-brontosaurus -  Parco della Preistoria - Italië

In de paleontologische site van Angeac-Charente zijn al eerder opzienbarende vondsten gedaan, in 2010 een soortgelijk dijbeen dat nog iets langer was. De voorbije tien jaar zijn meer dan 7.500 fossielen van tientallen verschillende soorten gevonden.  Elke zomer wordt een vijver drooggelegd en kammen tientallen wetenschappers de bodem uit. U kan de site onder begeleiding ook bezoeken.

Doctoraatsstudent Maxime Lasseron van het Natuurhistorisch Museum van Parijs was de gelukzak die het bot ontdekte. "Ik riep er een collega bij en uiteindelijk waren we met vijf, zes bezig. Naarmate we verdergroeven leek het dijbeen  steeds langer te worden. Het is een mooi bot," zei Lasseron aan France 3-Nouvelle Aquitaine:

In de buurt van het dijbeen werd ook een bekkenbot aangetroffen
AFP or licensors
Archiefbeeld van de opgravingssite van Angeac
Archiefbeeld van de opgravingssite van Angeac

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen