Videospeler inladen...

Zo uitzonderlijk was het gisteren: 41,8 graden in Begijnendijk, vandaag wat minder warm en kans op onweer

Het was gisteren officieel de warmste dag in ons land sinds het begin van de metingen. Op veel plaatsen liep de temperatuur op tot boven de 40 graden. Het nieuwe nationale record is intussen naar boven bijgesteld: het werd 41,8 graden in Begijnendijk. Dat tweet weerman David Dehenauw. De hitte eindigde op sommige plaatsen in gedonder en regen. En niet alleen bij ons, maar ook elders was de hitte gisteren verschroeiend. Vandaag zal het minder warm worden. Naar de avond toe vergroot de kans op lokale warmte-onweders.

"Een gigantisch record", zo tweette weerman Frank Deboosere gisteren. Met 39,7 graden in Ukkel, het referentiepunt van de meetstations, is die omschrijving niet overdreven.

Het nieuwe record ligt meteen maar liefst 3,1 graden hoger dan het vorige, de 36,6 graden van 27 juni 1947. Ook opvallend voor wie de interactieve kaart bestudeert: sinds 1994 is de warmste dag van het jaar telkens een dag waarop de temperatuur de 30 graden overstijgt.

Het nieuwe nationale record is na validatie intussen bijgesteld: in Begijnendijk, in Vlaams-Brabant, werd gisteren 41,8 graden opgemeten, tweet David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het KMI. De voorlopige metingen gisteren spraken van 40,7 graden in Beitem (Roeselare) als hoogste temperatuur.

KAART: Dit waren gisteren de warmste plekken per provincie (lees verder onder het kaartje en de video):

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Parijs warmer dan Luxor en Khartoem

En het was niet alleen bij ons verschroeiend warm. In de Franse hoofdstad Parijs liep het kwik op tot 42,6 graden, ook daar was het gisteren de warmste dag sinds het begin van de metingen. 

Woensdagavond waren nog veel Parijzenaars hun eigen huis ontvlucht als gevolg van de hitte. En die hitte heeft helaas ook slachtoffers gemaakt: nieuwszender BFM meldt dat woensdagavond in Parijs een dakloze man in coma aangetroffen werd als gevolg van oververhitting.

Het warmterecord leidde het Franse nieuwsagentschap AFP tot een vergelijking van Parijs met andere warme steden gisteren. De Franse hoofdstad moest alleen Death Valley in de VS laten voorgaan, daar werd 44 graden genoteerd. Maar in Parijs was het warmer dan in Tozeur (Tunesië), Luxor (Egypte), Khartoem (Soedan) en Djibouti (Djibouti).

(lees verder onder de tweet en foto's)

AFP or licensors
Pootjebaden aan Trocadero bij de Eiffeltoren
AFP or licensors

Onweer

De warmste dag gisteren eindigde op veel plaatsen met gedonder en regen, soms zelfs hagel. In Halle (Vlaams-Brabant) bijvoorbeeld kreeg de brandweer een 70-tal oproepen over weggewaaide bomen, takken en daken. En in Wevelgem (West-Vlaanderen) viel een deel van een afgeknakte boom op het platte dak van de bibliotheek. De brandweer had enkele uren werk om alles op te ruimen.

Nog in West-Vlaanderen kreeg de brandweer gisteren tientallen oproepen van mensen die meldden dat er gas ontsnapte uit hun propaantank buiten. Ook een gevolg van de hitte. De veiligheidsklep van een tank springt open als er te veel druk in de tank is, en dat kan komen door oververhitting. Er ontsnapt gas tot de druk in de tank weer gestabiliseerd is en dan sluit de veiligheidsklep weer.

(lees verder onder de foto)

Boom belandt op dak van bib in Wevelgem
Verbeke

Geen record voor warmste nacht van het jaar

Het record voor warmste dag van het jaar in ons land, dat zou misschien kunnen uitmonden in een record voor warmste nacht van het jaar. Maar dat is het niet geworden."Overal is het kwik vannacht onder 24,7 graden gedoken, dus is het niet de warmste Belgische nacht geworden, dat record blijft staan op 2 juli 2015, gemeten in Bierset", tweet weerman David Dehenauw.

Het record voor warmste nacht van het jaar in referentiepunt Ukkel staat op 4 juli 2015, toen was de hoogste minimumtemperatuur 's nachts 24,4 graden. De warmste nacht van 2019 was de nacht van woensdag op donderdag, met 23,5 graden.

(lees verder onder de tweet)

En het weer vandaag?

Vanmorgen zijn er in veel streken opklaringen, maar kan hier en daar ook een onweer voorkomen. In de loop van de dag verwacht het KMI meer bewolking. Warmterecords zullen er vandaag niet meer gebroken worden, al blijft de verzengende hitte wel, met maxima rond 25 graden aan de kust, rond 33 graden in het centrum en tot 38 graden in de Kempen.

In de loop van de dag komt er meer bewolking en is er kans op enkele lokale warmte-onweders. Het KMI heeft daarvoor code geel afgekondigd. Op verschillende plekken, onder meer in Brussel, sluiten openbare parken preventief de deuren. Vanavond en vannacht neemt de kans op onweer op de meeste plaatsen toe. Minima tussen 15 en 20 graden.

Tijdens het weekend krijgen we regen of soms (intense) onweersbuien, en maxima lager dan of rond 25 graden, behalve zaterdag in de Kempen.

Meest gelezen