Videospeler inladen...

"Wij respecteren wel vrouwenrechten", moskee die erkenning dreigt te verliezen reageert ontgoocheld 

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning intrekken van de Al Ihsaan-moskee in Wilsele, bij Leuven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In de moskee wordt volgens Homans radicaal islamitisch onderwijs gegeven, en daarom mag die volgens de minister-president geen subsidies meer krijgen. Maar dat klopt niet volgens de betrokken moskee. Het Leuvense stadsbestuur benadrukt dat de samenwerking met de moskee goed verloopt, maar wil nog geen inhoudelijke uitspraken doen.

Volgens Homans is in de moskee opnieuw een hulpimam (een imam leidt het gebed in een moskee, red.) actief die eerder was geschorst. De hulpimam zou nu salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs geven in en rond de moskee. "Een potentieel gevaar voor het verspreiden van extremisme", zegt Homans. 

In 2017 werd de man geschorst na een preek waarin hij seksistische uitspraken zou hebben gedaan. "De hulpimam zei toen dat het geoorloofd is om vrouwen een lichte tik te geven. Ik heb het moskeebestuur toen samen met de Moslimexecutieve op het matje geroepen", zegt Homans. "Het moskeebestuur heeft toen de hulpimam aan de deur gezet, maar sinds eind 2018 is de man gewoon terug actief."

Het is nog niet zeker dat de Leuvense moskee haar erkenning, en zo ook haar subsidies, verliest. Binnen de zestig dagen moet eerst een advies komen van de Moslimexecutieve, het moskeebestuur, de provincie Vlaams-Brabant, en de gemeenteraden van Leuven en Herent, waar de moskee ook actief is. "De procedure is nu opgestart", zegt Homans, "maar ik vind het in ieder geval wel zwaarwichtig wat aan het licht is gekomen."

"Jammer dat Vlaamse regering niet heeft overlegd"

Ondertussen heeft de betrokken moskee gereageerd. In een officieel statement laten ze weten dat dat "ze de beweringen van minister Homans ontkennen en vrouwenrechten gerespecteerd worden binnen en buiten onze gemeenschap." Verder laat de moskee ook weten dat ze nog wachten op brief die Homans gestuurd zou hebben. "Ten slotte betreuren we dat de Vlaamse regering geen overleg heeft gepleegd op voorhand met het bestuur van de moskee om de beweringen na te gaan."

Het is de tweede keer dat Homans de procedure opstart om de erkenning van een moskee in te trekken, na de Fatih-moskee in Beringen,  die uiteindelijk ook effectief haar erkenning verloor. Homans wil overigens nog steeds een stap verder gaan. Moskeeën zouden eerst een proefperiode van vijf jaar moeten doorlopen vooraleer ze kans kunnen maken op een erkenning, en subsidies, vindt de minister-president. 

In Vlaanderen zijn momenteel 27 moskeeën erkend. Dat die erkenning het ideale middel is om controle te houden over de werking van moskeeën, spreekt Homans deels tegen: "De erkenning intrekken betekent enerzijds dat ze hun subsidies verliezen. Maar daarnaast verliezen ze ook hun legitimiteit, waardoor ze hopelijk minder aantrekkingskracht hebben op moslims die naar de moskee gaan", klinkt het. 

Stadsbestuur: "Moskee bevordert samenleven"

In een reactie zegt het Leuvense stadsbestuur dat het "tot op heden steeds op een positieve manier samenwerkt met de Al Ihsaan-moskee". Inhoudelijk wil het bestuur nog niet ingaan op de beschuldigingen van Homans. De stad verwacht meer details van het kabinet over de werking van de hulpimam in kwestie, zegt de bevoegde schepen van Erediensten Carl Devlies (CD&V). 

Het bestuur vermeldt bovendien dat de moskee een positief activiteitenverslag kon voorleggen in 2018. "De moskeegemeenschap stelt zich open en positief op en organiseert heel wat activiteiten die het samenleven bevorderen", klinkt het.

Doordat de moskee erkend is, moeten de preken in het Nederlands worden gepubliceerd en is er een democratisch verkozen bestuur, zegt de stad. "Het intrekken van de erkenning zou de bestaande goede samenwerking en de controle net in het gedrang brengen", aldus het bestuur. 

Het bestuur heeft kritiek op de communicatie van Homans in de media, vooraleer haar brief de stad had bereikt. "Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier."

De Moslimexecutieve gaat de problematiek bespreken met het bestuur van de Leuvense moskee, maar wil voorlopig niet verder reageren. 

Beluister hier het volledige interview met Liesbeth Homans (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1: 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen