K3 vist afval op de Gentse wateren

Met het einde van de Gentse Feesten in zicht, geeft K3 het goede voorbeeld: de meisjes trokken door de Gentse binnenwateren met een kano om vuilnis op te vissen. "Ik sta er echt versteld van hoeveel er ligt!" klinkt het.

"Ik ben echt benieuwd hoeveel plastic we gaan opvissen", zegt Klaasje terwijl de drie zich installeren op een kano. "Ik heb gezien dat er op de nationale feestdag ook een grote opruimactie was op het water, van het Gents Milieufront. Ik vind dat heel belangrijk."

En daar gaan ze: Klaasje voorop, Marthe in het midden met een grijpstok voor het vuil, en Hanne achteraan. Eenmaal ze het peddelen onder de knie hebben, vangen ze het ene stuk plastic na het andere. "Je vergeet dat snoeppapiertje nog!" roept Hanne. Ze nemen hun job serieus.

"De mensen maken de wereld kapot"

"Ik vind eigenlijk dat scholen dit ook zouden moeten doen, want je beseft pas hoe erg het is wanneer je zelf moeite moet doen om het op te ruimen", zegt Hanne. "Ja... Je papiertje weggooien is zo rap gebeurd, maar het opruimen duurt veel langer! Daar zou iedereen meer over moeten nadenken", vult Marthe aan.

Onderweg vinden de meisjes zelfs een volle vuilniszak in het water. Klaasje is er even niet goed van. "Dat mensen DIT in het water gooien?! Dat doe je toch niet! De mensen maken de wereld kapot!"

Toffe teambuilding

"Wij zijn de matrozen van de Love Boat, baby. Vaar je met ons mee? Op de GRACHT van liefde!" zingen de meisjes van K3, lachend om de aangepaste songtekst. Want uiteraard is het niet alleen ellende, de meisjes hebben ook veel plezier op het water.  "Wat een toffe teambuilding!" klinkt het aan het einde van de kanotocht.

Grote buit

Hanne, Klaasje en Marthe hebben op een paar uur tijd heel wat afval verzameld. "Onze emmer zat al snel vol. We hebben de rest dan maar gewoon in onze kano gelegd. Kijk hier, de punt zit ook vol!" toont Klaasje. "Ik sta er echt versteld van hoeveel vuilnis er in het water lag..." 

"Jullie hebben het wel echt heel goed gedaan", vinden de mannen van Dokano. Zij verhuren kano's tijdens de zomermaanden en zetten ook veel in op afval verzamelen. "Jullie hebben niet enkel wat vuil geraapt 'voor de show', jullie hebben echt grondig opgeruimd! Wij zijn onder de indruk."

Ze hebben de Gentse wateren inderdaad een stuk properder gemaakt. "Wij zijn nu wel een stuk minder proper", lachen ze. "Ik ga blij zijn als ik kan douchen!"

K3 op een kanoboot ter hoogte van Polé Polé op de Graslei

Meest gelezen