Videospeler inladen...

Landbouw loopt schade op door hitte, Europa neemt maatregelen

Het zijn harde tijden voor landbouwers. Ze maken zich zorgen over de oogst door de aanhoudende hitte en droogte. Vooral de hitte is een probleem. De Europese Commissie neemt nu maatregelen en roept alle lidstaten op om de meest actuele informatie over de droogte door te geven.

De Boerenbond kreeg al veel meldingen van schadegevallen bij aardappel- en fruittelers. "Tegen de droogte hebben boeren zich wat kunnen wapenen, onder meer door de gratis leveringen van gezuiverd water door Aquafin, maar de hitte, dat is andere koek. Vanuit heel Vlaanderen wordt schade gemeld aan de aardappelen". Ze zijn tevreden dat Europa maatregelen neemt. 

Subsidies en landgebruik

De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers te steunen in hun strijd tegen de droogte. Ze zullen een groter percentage vooruitbetaald krijgen van hun Europese landbouwsteun. Vanaf midden oktober kunnen ze 70 procent van hun directe betalingen en 85 procent van hun betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling krijgen. Ze krijgen niet meer geld, maar ze krijgen het sneller.

Om te kunnen blijven voorzien in voedsel voor de dieren, wordt er een grotere soepelheid aan de dag gelegd voor het landgebruik. De boeren kunnen tijdelijk gronden gebruiken die daarvoor normaal niet bestemd zijn. De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om de meest actuele informatie over de droogte door te sturen. Daarvoor worden Europese satellieten ingezet. 

Impact op het werk

Aangezien de grond op sommige plaatsen compleet is uitgedroogd, maakt witloofboer Sam Magnus uit Merchtem zich voornamelijk zorgen over de oogst van volgend jaar. Het witloof wordt binnen opgekweekt en daarbij ondervindt hij nauwelijks problemen. De wortels die buiten in het veld staan, lijden wel onder de hitte. Sam Magnus pleit voor een weerverzekering voor boeren bij extreem weer. 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Sommige landbouwers zijn creatief en schakelen over op andere gewassen die wat beter bestand zijn tegen hoge temperaturen.  "We hebben sinds enkele jaren zoete aardappel staan omdat het een meer tropische plant is. Die is wel in zijn nopjes nu", zegt Sam Magnus.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen