foto Peter Hilz (C)

Belgische landbouwgrond is voor het eerst in 5 jaar tijd goedkoper geworden

Voor het eerst in 5 jaar is de landbouwgrond in ons land weer goedkoper geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In de eerste zes maanden van 2019 bedraagt de gemiddelde prijs 44.696 euro per hectare, een daling met 3,9 procent in vergelijking met 2018. In Vlaanderen was de daling groter (-3,1 procent) dan in Wallonië (-1 procent).

Van 2014 tot en met 2018 is de gemiddelde prijs per hectare in ons land gestegen met 22,9 procent. "De prijsdaling in de eerste jaarhelft van 2019 is opvallend", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be. "Of het effectief om een trendbreuk gaat, valt nog af te wachten. Zes maanden is immers een relatief korte periode om definitieve conclusies uit te trekken." Volgens Van Opstal is er minder vraag naar landbouwgrond, maar er is ook minder bereidheid tot verkopen.

De prijsdaling in de eerste jaarhelft van 2019 is opvallend

Notaris Bart van Opstal

In Vlaanderen is de gemiddelde prijs per hectare gedaald met 3,1 procent, in Wallonië met 1 procent. Daartegenover staat dat de gemiddelde prijs in de periode 2014-2018 in Vlaanderen gestegen is met 26,1 procent, in Wallonië met 31,8 procent.

West-Vlaanderen blijft duurste provincie

In 3 Vlaamse provincies ligt de gemiddelde prijs van landbouwgrond hoger dan het nationaal gemiddelde: West-Vlaanderen (35 procent hoger), Oost-Vlaanderen (27 procent) en Antwerpen (25 procent).

West-Vlaanderen blijft de duurste provincie met een gemiddelde prijs van 60.443 euro per hectare. De West-Vlaamse landbouwgrond is dit jaar 6,6 procent goedkoper geworden. In Limburg kost een hectare gemiddeld 43.171 euro, een daling met 4,6 procent. Vlaams-Brabant blijft de goedkoopste, met een gemiddelde prijs van 42.600 euro per hectare. 

In de Waalse provincies ligt de gemiddelde prijs nog lager: van gemiddeld 27.744 euro per hectare in Luxemburg tot 40.968 euro per hectare in Waals-Brabant

Grootste percelen in West-Vlaanderen

De percelen zijn in Wallonië gemiddeld 1,3 hectare groot, in Vlaanderen gemiddeld kleiner dan 1 hectare.

West-Vlaanderen is hier de uitzondering, met een gemiddelde grootte van meer dan 1,8 hectare. De West-Vlaamse landbouwgronden zijn dus niet alleen het duurst, maar ook het grootst. 

Meest gelezen