Videospeler inladen...

Libië brengt 85 op zee geredde migranten naar centrum dat begin deze maand gebombardeerd werd

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft Libië 84 geredde migranten overgebracht naar het gesloten opvangcentrum Tajoura. Dat werd op 3 juli nog gebombardeerd door de troepen van generaal Khalifa Haftar tijdens diens poging om de hoofdstad Tripoli te veroveren.

Gisteren is een schip met meer dan 300 migranten voor de kust van Libië gezonken. Meer dan 130 opvarenden zouden zijn gered door vissers en werden teruggebracht naar Libië. Meer dan 100 en misschien wel 150 andere mensen zijn wellicht op zee omgekomen. Het zou gaan om de grootste scheepsramp met migranten in de Middellandse Zee dit jaar.

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, hebben de Libische autoriteiten nu 84 van die geredde mensen overgebracht naar het gesloten opvangkamp Tajoura. Dat ligt nabij de frontlijn met de troepen van generaal Khalifa Haftar, die al enkele maanden probeert om de hoofdstad Tripoli te veroveren op de internationaal erkende regering. 

Op 3 juli werd dat vluchtelingenkamp al dan niet per ongeluk gebombardeerd door de troepen van Haftar. Volgens getuigen zouden de bewakers daarna nog hebben geschoten op migranten die wilden vluchten voor de bombardementen. Bij dat alles zouden meer dan 50 migranten zijn gedood. 

De UNHCR en andere humanitaire organisaties maken zich al langer zorgen over de slechte behandeling van migranten in Libië. Dat die pas uit zee geredde mensen nu opnieuw naar een net gebombardeerd kamp worden overgebracht, zal die bezorgdheid alleen maar doen toenemen.

Op het strand nabij Tripoli worden aangespoelde slachtoffers van de ramp in plastic zakken verborgen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen