Politie Dendermonde: "Stop met nummerplaten politiewagens op sociale media te delen"

De lokale politie van Dendermonde vraagt om te stoppen met politievoertuigen anoniem op sociale media te zetten. Want het gaat niet alleen om flitsvoertuigen, maar ook om politievoertuigen die ingezet worden tegen diverse vormen van criminaliteit.

De boodschap van de Dendermondse politie op haar Facebookpagina is heel duidelijk. De ijver van sommigen om de locatie van flitsvoertuigen te verspreiden is groot, en dat is op zich geen probleem. Maar de nummerplaten van die voertuigen ook vermelden kan de politie hinderen in haar strijd tegen criminaliteit.

Lees verder onder het bericht van de politie

Korpschef Patrick Feys: "De boodschap is vooral gericht naar de mensen die de voertuigen van de politie openbaar maken om hun snelheidsboete te vermijden. Daar hebben we op zich geen probleem mee, want we willen met onze snelheidscontroles zichtbaar zijn, en automobilisten op gevaarlijke plekken de snelheidsbeperking te laten respecteren. Maar zo wordt het wel moeilijker om speciale politievoertuigen in te zetten tegen bvb drugscriminaliteit, inbraken en overlast."

Criminelen onder de radar

Dan gaat het om ANPR-voertuigen en auto's van de recherche. Ook elders in Vlaanderen worden die nummerplaten dikwijls verspreid. Door die berichten op sociale media kunnen criminelen de politie beter omzeilen, en zo blijven ze onder de radar.

Patrick Feys: "Toen we net een mobiel ANPR-voertuig hadden, hoorden we in een bepaald onderzoek dat drugscriminelen en drugstrafikanten ons grondgebied probeerden te vermijden. Dat soort voertuigen kan een serieus wapen zijn tegen criminaliteit. En die voertuigen houden we liefst anoniem. Dat de mensen van Dendermonde die voertuigen kennen is geen probleem, maar we vragen  hen nu uitdrukkelijk om de gegevens niet te verspreiden."

kasto80

Meest gelezen