Bij de ambtsaanvaarding van Tshisekedi kon er nog gegrapt worden met diens voorganger Kabila.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Regeringsakkoord in Congo: partijen van Tshisekedi en van Kabila verdelen ministerposten

Na zes maanden onderhandelen zijn de partijen van de nieuwe president Felix Tshisekedi en die van zijn voorganger Joseph Kabila het dan toch eens geworden over de vorming van een nieuwe regering voor Congo.

Het nieuws werd via een tweet de wereld ingestuurd door een medewerker van president Tshisekedi en is bevestigd door andere bronnen. In de loop van het weekend zouden de laatste details worden afgesproken, waaronder de verdeling van enkele ministerposten.

Zes maanden lang hebben beide grote partijen gepraat over de vorming van een regering, maar dat liep dus niet van een leien dakje. Vooral de verdeling van ministerposten voor veiligheid en economie waren inzet van discussie. 

Volgens een aantal bronnen -maar dat is nog niet bevestigd- zou de partij van de vroegere president Joseph Kabila de ministers van Defensie, Financiën, Justitie en Openbare Bedrijven krijgen. Die laatste controleert onder meer staatsbedrijven zoals het kobalt- en koperbedrijf Gécamines, dat samenwerkt met Glencore en China Molybdenum. 

De partij van president Tshisekedi zou de controle krijgen over Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Begroting en Economie. 

Moeilijke wisseling van de macht

De vorming van een nieuwe regering moet het sluitstuk vormen van de machtswissel in Congo. Na 18 jaar aan de macht kon voormalig president Joseph Kabila geen nieuwe ambtstermijn meer krijgen, maar hij bleef wel veel langer zitten dan was toegelaten volgens de grondwet.

Bij de presidentsverkiezingen eind vorig jaar kwam oppositieleider Felix Tshisekedi verrassend als overwinnaar uit de bus, weliswaar in de grootste verwarring. Tshisekedi versloeg de kandidaat-opvolger van Kabila, maar ook die andere oppositieleider Martin Fayulu. Die laatste legde zich echter niet neer bij wat hij geknoei noemde, ook al omdat waarnemers van de kerk Fayulu als overwinnaar beschouwden. 

Dat het niet vlotte met de regeringsvorming, bleek al snel, maar nu zou er toch een machtsdeling tot stand zijn gekomen.

"Clan Kabila blijft grotendeels aan de macht"

Congo-kenner en collega Peter Verlinden was in "De wereld vandaag" kritisch voor de regeringsvorming in het land. Volgens hem is de clan rond ex-president Joseph Kabila er grotendeels in geslaagd om aan de macht te blijven, ook na de verloren verkiezingen en nadat oppositieleider Etienne Tshisekedi president was geworden. 

Veel is er volgens hem ook niet echt veranderd. Kabila & Co behouden de controle over de mijngigant Gécamines en over leger en justitie en het geweld is zeker niet verminderd de voorbije zes maanden. In Oost-Congo krijgt het leger er ondanks alle bruut geweld de rebellen er nog altijd niet onder.

Die andere oppositieleider Martin Fayulu die nog altijd de overwinning volgens de echte cijfers van de verkiezingen opeist, krijgt weliswaar veel volk op zijn meetings bijeen, maar daar blijft het dan bij. 

Beluister het gesprek met Peter Verlinden in "De wereld vandaag":

Meest gelezen