Romanvervolg "The handmaid’s tale" nog niet in de winkel en al genomineerd voor grootste prijs

Margaret Atwoods vervolg op “The handmaid’s tale”, "The testaments" verschijnt pas in september en staat toch al op de longlist van de Booker Prize. Het boek staat los van het tweede en derde seizoen van de tv-reeks "The handmaid's tale".

"The handmaid’s tale” is een boek van de Canadese auteur Margaret Atwood, waarop de succesvolle tv-reeks is gebaseerd, over een toekomstsamenleving die vruchtbare vrouwen dwingt om kinderen te krijgen. In Gilead speelt religie de hoofdrol, is geen plaats voor afwijkende meningen en zijn lijfstraffen schering en inslag. Geen utopie, maar het tegenovergestelde: een dystopie. 

De tv-reeks met Elisabeth Moss in de hoofdrol van June, is aan zijn derde seizoen toe. Hij is zo populair dat bij protestacties voor vrouwenrechten waar ook ter wereld, betogers een hoedje of een cape dragen zoals de onderdrukte vrouwen van Gilead. Het derde seizoen is in de Verenigde Staten sinds vorige maand te bekijken via de streamingdienst Hulu. Canvas, dat seizoen 1 en 2 al uitzond, maakt binnenkort bekend wanneer seizoen 3 bij ons te zien zal zijn.  

Lees verder onder de trailer:

Het eerste seizoen is gebaseerd op het boek “The handmaid’s’ tale" (1985) van de Canadese schrijfster Margaret Atwood. Zij is intussen bijna 80 jaar en heeft 33 jaar na dat boek nu een vervolg geschreven: “The testaments”. Dat verschijnt op 10 september. 

Hoewel “The testaments” dus nog niet in de winkel ligt is de roman wel al genomineerd voor de prestigieuze Booker Prize, de grootste literaire onderscheiding in het Engelse taalgebied. De jury kon het boek al lezen en heeft het met 12 andere romans op de longlist opgenomen, naast romans van Salman Rushdie of Jeanette Winterson. De jury moest wel beloven niets prijs te geven over de inhoud van het vervolg op “The handmaid’s tale”.  

Wat we wel al weten: “The testaments” speelt 15 jaar na “The handmaid’s tale” en er komen drie vrouwelijke personages aan bod. Het boek heeft niets te maken met het tweede en derde seizoen van de tv-serie. Die zijn verzonnen door tv-scenaristen, zonder inbreng van Margaret Atwood.

De shortlist van de Booker Prize wordt bekendgemaakt op 3 september en de winnaar op 14 oktober. Margaret Atwood heeft de prijs al eens eerder gewonnen, in 2000 voor “The blind assassin”, in het Nederlands vertaald als “De blinde huurmoordenaar”. Ze is alles samen al zes keer genomineerd. Atwood wordt ook vaak genoemd als kandidate voor de Nobelprijs literatuur.

De Nederlandse vertaling "De testamenten" verschijnt tegelijk ook op 10 september bij uitgeverij Prometheus.

Meest gelezen