Videospeler inladen...

Internationaal treinverkeer in Parijs hervat "na stroomstoring" in Gare du Nord

In de Franse hoofdstad Parijs is het internationaal treinverkeer urenlang verstoord geweest van en naar Gard du Nord. Dat kwam mogelijk door een blikseminslag in het station. Intussen vertrekken sommige Thalys- en Eurostartreinen weer en ook het regionale treinverkeer komt weer op gang, maar de vertragingen zouden wel nog heel de namiddag kunnen duren.

VRT-journalist Olivier De Wilde was deze voormiddag in het station. Net voor hij op de Thalys wilde stappen, brak een onweer los boven het station. Op een bepaald moment brak er brand uit, mogelijk als gevolg van een blikseminslag. Daarna viel ook de elektriciteit uit.

Het is niet duidelijk of de stroom is uitgevallen of is afgeschakeld. Volgens een manager van Eurostar is de elektriciteit om veiligheidsredenen afgeschakeld, zo liet hij via Twitter weten. Geen enkele Eurostartrein mocht op dat moment het station in- of uitrijden, voegde hij eraan toe. Volgens de Franse spoormaatschappij SNCF vond er om 10.45 uur een "stroomonderbreking" plaats.

Reizigers staan aan te schuiven in het station Gard du Nord in Parijs.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vooral het internationaal treinverkeer -de Thalys naar Brussel en Amsterdam, en de Eurostar naar Londen-  en dat op de grote lijnen binnen Frankrijk werd verstoord. De andere binnenlandse Franse treinen ondervonden minder problemen. Door de storing stonden de perrons vol met honderden passagiers. Het personeel van het station begon daarom water uit te delen.

Iets voor de middag begonnen sommige Thalys- en Eurostartreinen opnieuw te vertrekken, maar met grote vertragingen, aldus het Franse persagentschap AFP. Iets later zijn ook de regionale treinen opnieuw vertrokken. Daardoor zijn nog niet alle problemen van de baan. De dienstregeling is grondig verstoord en vertragingen zullen zich nog de hele dag laten voelen. Ook aan de andere kant van de verbindingen, in het Londense station St-Pancras en in Ebbsfleet in Kent staan er grote aantallen mensen te wachten op een Eurostar die niet komt.  

De problemen van vandaag komen bovenop die van gisteren. Veel passagiers die vandaag een Thalys nemen, wilden dat eigenlijk gisteren al doen, maar verschillende treinen reden toen niet wegens de hitte.

VRT-buitenlandreporter Steven Decraene staat voor het Gare du Nord in Parijs, herbekijk hieronder zijn commentaren in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen