Trump is woedend over "domheid van Macron" en bedreigt Franse wijn met tegenmaatregelen

De Amerikaanse president Donald Trump is op Twitter uitgevallen naar zijn Franse collega Emmanuel Macron. Aanleiding is de digitale belasting die Frankrijk gaat heffen op de verkopen van Amerikaanse technologiegiganten. Trump dreigt nu met tegenmaatregelen tegen ingevoerde Franse wijn, die volgens hem toch niet goed is.

De Franse regering wil een belasting van 3 procent heffen op wat grote technologiebedrijven verkopen bij onze zuiderburen. Dat slaat op IT-bedrijven die minstens voor 750 miljoen euro omzetten en daarvan meer dan 25 miljoen euro in Frankrijk. De heffing wordt begin volgend jaar ingevoerd en is vooral gericht op IT-bedrijven zoals Google die anderen via het internet of sociale media in contact brengen met Franse klanten.

Tot nu toe betalen die "tech giants" weinig of geen belastingen en Frankrijk is het eerste land in Europa dat een dergelijke heffing gaat invoeren. Naar schatting zou dat volgend jaar alleen al meer dan 400 miljoen euro in de Franse staatskas brengen. 

De belasting slaat op alle bedrijven, maar omdat de Amerikanen de IT-sector grotendeels beheersen, zullen het dus vooral Amerikaanse ondernemingen zijn die die digitale heffing zullen moeten betalen.

VS-president Trump ziet dat niet zitten: hij spreekt over een "dwaze beslissing" van zijn Franse collega Macron en dreigt met tegenmaatregelen. Hij viseert daarmee de invoer van Franse wijnen, die volgens hem toch niet zo goed zijn als de Amerikaanse. Een nieuwe handelsoorlog over de Atlantische Oceaan heen, is dus niet uitgesloten. 

Ik heb altijd gezegd dat Amerikaanse wijn beter is dan Franse

President Donald Trump

Op dit ogenblik betalen dat soort grote technologiebedrijven weinig of geen belastingen. Dat komt omdat ze niet belast worden in de landen waar ze digitale handel drijven, maar wel in die waar ze hun hoofdzetels plaatsen. In Europa zijn dat dan vooral landen als Luxemburg of Ierland waar ze misschien weinig activiteit hebben, maar wel kunnen genieten van erg lage bedrijfsbelastingen. De meeste verkopen realiseren die bedrijven in Groot-Brittannië of Frankrijk, maar daar betalen ze geen belastingen, tot volgend jaar dus.

Meest gelezen