© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Meer en meer patiëntveiligheid en kwaliteitszorg in Vlaamse ziekenhuizen

Onze Vlaamse ziekenhuizen zijn steeds beter in orde met de veiligheidsregels. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg. Zij onderzoeken onder andere of er in de ziekenhuizen een goede handhygiëne is en of er juiste voorschriften voor geneesmiddelen gemaakt worden. Een positieve evolutie dus, al kan het op sommige vlakken wel nog beter.

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over de ziekenhuizen in Vlaanderen. Sinds 2016 onderzoeken zij elk jaar of onze Vlaamse ziekenhuizen voldoen aan enkele kwaliteitscriteria. Bijvoorbeeld: hoeveel procent van de zorgverleners voldoet aan de basisvereisten voor een goede handhygiëne, om zo infecties te voorkomen? En dragen alle patiënten een armbandje met daarop alle correcte gegevens?  

En wat blijkt? Het 60-tal Vlaamse ziekenhuizen scoort op die twee vlakken steeds beter. "Ook het verschil in kwaliteit tussen de ziekenhuizen onderling ligt bij die parameters lager en lager," zegt Svin Deneckere, directeur van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg, in "De Ochtend" op Radio 1. 

Belangrijk is bijvoorbeeld: hoeveel procent van de zorgverleners voldoet aan de basisvereistenvoor een goede handhygiëne?

Svin Deneckere, Directeur van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg

Maar op andere vlakken kan het wel beter. Bijvoorbeeld als het gaat over de volledigheid en tijdigheid van een geneesmiddelenvoorschrift. "Belangrijk daar is: staat de naam van de patiënt op het voorschrift, wordt de dosis en de frequentie van het geneesmiddel vermeld," verduidelijkt Deneckere. "Daar zie je dat bepaalde ziekenhuizen nog onvoldoende scoren."

Ook de volledige toepassing van de checklist veilige heelkunde is op sommige plaatsen nog een probleem. Sommige ziekenhuizen halen op dat vlak maar 25 %. "Dat gaat dan om procedures die voor, tijdens en na de ingreep op een operatietafel doorlopen moeten worden." De World Health Organization (WHO) heeft een checklist ontwikkeld met daarop 22 basisvereisten, die internationaal gebruikt wordt. "Sommige ziekenhuizen kiezen ervoor om niet alle 22 vereisten in te bouwen in hun systemen."

Want - zo luidt de kritiek van enkele ziekenhuizen - de checklist is veel te uitgebreid. "Het is wel correct om daarop te vergelijken", verdedigt Deneckere zich. "Het aantal vermijdbare overlijdens daalt met meer dan de helft met het gebruik van de volledige checklist." 

Ga zelf na hoe de ziekenhuizen scoren

Volgens Deneckere is de doelstelling van de metingen voornamelijk om verschillen tussen ziekenhuizen transparant te maken. "Wat kan het ene ziekenhuis bijvoorbeeld leren van het andere? Maar we willen ook dat patiënten een beter geïnformeerde keuze kunnen maken. De patiënt moet het recht hebben te weten waar hij terecht kan om de beste zorg te krijgen." 

Zelf benieuwd naar de resultaten uit uw regio? Op www.zorgkwaliteit.be kan elke patiënt ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Er wordt wel aangeraden om de resultaten met de huisarts te bespreken.

Luister hieronder naar het gesprek uit "De Ochtend" op Radio 1. 

Meest gelezen