Videospeler inladen...

VN klaagt "onverschilligheid" tegenover Syrische conflict aan, 730 burgerdoden in drie maanden tijd

Michelle Bachelet, voormalig president van Chili en nu Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, is boos over Syrische en Russische bombardementen op burgers in de provincie Idlib. Ze betreurt dat het conflict "niet langer de aandacht trekt van de internationale gemeenschap". 

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en ook volgens VN-commissaris Michelle Bachelet zijn er sinds eind april zeker 730 burgerdoden gevallen in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. Dat is het laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen, vooral dan van de beweging Hayat Tahrir al-Sham, een groep die banden heeft met de terreurgroep Al Qaeda. Onder die gedode burgers zouden zeker 180 kinderen zijn. (Lees verder onder de foto).

Michelle Bachelet begrijpt de "onverschilligheid" tegenover de oorlog in Syrië niet.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Idlib en de omliggende gebieden worden de voorbije maanden zwaar gebombardeerd door de luchtmacht van de Syrische leider Bashar al-Assad en door Russische vliegtuigen.

Bachelet herinnert eraan dat opzettelijke aanvallen op burgers oorlogsmisdaden zijn en dat de daders en opdrachtgevers strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ze klaagt de "onverschilligheid" aan en begrijpt niet dat de Syrische oorlog -die nog altijd in alle hevigheid woedt- "niet langer de aandacht trekt van de internationale gemeenschap".

Hoe Syrië uit het nieuws verdween

Jarenlang was de oorlog in Syrië voorpaginanieuws in zowat alle media, maar het voorbije jaar is die naar de achtergrond verdwenen, vooral na de nederlaag van de terreurgroep IS in het oosten van het land. Toch is die oorlog nog altijd verre van beëindigd. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De provincie Idlib in het noordwesten is zowat het laatste grote gebied dat nog in handen is van de rebellen; als we dan het grote Syrisch-Koerdische gebied in het noorden en oosten niet meetellen, maar die hebben hun eigen agenda. Het Syrische leger van Assad en de Russen vallen weliswaar Idlib niet echt op de grond aan, maar bestoken het gebied voortdurend vanuit de lucht met tal van burgerslachtoffers tot gevolg. 

De voorbije jaren zijn rebellen van allerlei soorten uit gebieden die door Assad heroverd waren, geëvacueerd naar Idlib. Die kunnen daar nu geen andere kant meer uit en dat maakt de herovering van dat laatste grote rebellenbolwerk erg moeilijk. Bovendien heeft het leger van Assad een tekort aan manschappen en daarom rekent hij op bombardementen om het verzet te breken.

Russische Tupolev-22's droppen bommen boven de Syrische provincie Idlib. Archieffoto.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" over de hulpverleners van de White Helmets in Syrië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen