Elio Di Rupo (l) en Paul Magnette (r)

Waarom ging de geheime ontmoeting tussen PS en N-VA niet door?

Gisteren werd een geheime topontmoeting tussen de PS en de N-VA op het allerlaatste moment afgeblazen door de Franstalige socialisten. Een nieuwe ontwikkeling in de vorming van een federale regering, die ter plaatse trappelt. Wat is de betekenis van die ontmoeting en waarom heeft de PS ze afgezegd?

Vandaag zijn we exact twee maanden na de verkiezingen, en er zit voorlopig nog geen schot in de federale regeringsvorming. Over de gesprekken heerst absolute radiostilte. Begin volgende week trekken informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) naar de koning om verslag uit te brengen. Ze zouden werken aan een preformatienota.

Gisteren raakte bekend dat een geheime topontmoeting tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo op het laatste moment afgeblazen is, door de PS. Wat zit er achter die ontmoeting en waarom heeft de PS die op het nippertje nog afgezegd?

"Het was de bedoeling van de informateurs om een vergadering met zes partijen te beleggen, N-VA, PS, CD&V, MR, Open VLD en SP.A", zegt Bernard Demonty, chef politiek van Le Soir, in "De ochtend" op Radio 1. "Vóór die vergadering moest er een aparte vergadering zijn met de PS en de N-VA. Maar de PS heeft die afgeblazen, volgens hen omdat Open VLD en CD&V niet aan die grote vergadering wilden deelnemen. Dat is de uitleg die de PS eraan geeft. Volgens de N-VA ontloopt de PS haar verantwoordelijkheid."

Twee strekkingen, interne strijd

Er speelt ook wel meer mee dan dat. Voor veel mensen in Wallonië, en voor veel PS-aanhangers, ligt de N-VA heel gevoelig door hun communautaire standpunten. "Binnen de PS zie je twee strekkingen. De ene strekking wil wel praten met de N-VA, de andere wil dat helemaal niet. Die tweede strekking wil absoluut geen signaal uitsturen dat ze onderhandelingen aan het beginnen zijn met de N-VA", zegt Demonty.

En daar heeft de Waalse regeringsvorming mee te maken. De PS voert momenteel verkennende gesprekken met de MR en met Ecolo. "Ecolo is nog feller gekant tegen N-VA dan de PS. De PS heeft strikt genomen Ecolo niet nodig, maar wil wel een links blok in Wallonië. Daarom willen sommige PS'ers niet het signaal uitsturen dat ze met de N-VA zouden gaan onderhandelen."

Daarnaast is er ook de interne strijd binnen de PS. Voorzitter Elio Di Rupo lijkt wel open te staan voor gesprekken met de N-VA, maar botst met Paul Magnette. "Magnette is veel harder dan Di Rupo. Volgens mij wil Magnette wel praten met de zes partijen, maar niet met de N-VA alleen."

Komt er nog een gesprek?

"De PS wil hier laten zien dat ze wel verantwoordelijkheid willen nemen, dat ze de toespraak van koning Filip voor de nationale feestdag gehoord hebben, waarin hij opriep tot samenwerking. Ze willen de indruk geven dat ze met de N-VA willen spreken. Een beetje strategie", zegt Demonty.

Hoe gaat het nu verder? "Ik hoor geruchten dat er een tweede poging voor een gesprek ondernomen zou worden op zondag", luidt het nog.

Beluister het gesprek met Bernard Demonty in "De ochtend":

Meest gelezen