Videospeler inladen...

Wereldkampioen Fortnite ligt meer prijzengeld te wachten dan Wimbledonkampioenen Halep en Djokovic

200 spelers samen in een stadion, 22.500 toeschouwers en een vette prijzenpot van maar liefst 30 miljoen dollar. Dit weekend zijn alle ogen in de wereld van de computergames gericht op New York, waar de finale van de allereerste Fortnite World Cup plaatsvindt.

Fortnite is ontegensprekelijk het grootste computerspel ter wereld. Wereldwijd kruipen 250 miljoen spelers per maand achter hun computer om in de wereld van Fortnite te duiken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een wereldkampioenschap heel wat geïnteresseerden lokt.

Volgens de makers van het spel hebben wereldwijd zo'n 40 miljoen spelers gedurende 10 weken geprobeerd om zich te kwalificeren voor de finale van de Fortnite World Cup, zaterdag en zondag in New York. Van die 40 miljoen blijven slechts 200 gelukkigen over. 100 van hen treden aan in de solocompetitie, 50 koppels gaan de strijd met elkaar aan in de duocompetitie.

Waarom blijft Fortnite zo populair? Wij vroegen het aan enkele jonge fans, de YouTuber MojoOnPC en professor Jan Van Looy expert Nieuwe Media (UGent): 

De Fortnite World Cup-finalisten zijn betrekkelijk jong, de meerderheid van de 200 finalisten is jonger dan 16 jaar. Opvallend: de Fortnite World Cup is een mannenzaak, bij de 200 finalisten is geen enkel meisje.

De finale dit weekend wordt gespeeld in het Arthur Ashe Stadium in New York, waar eind augustus, begin september het tennistoernooi US Open wordt gespeeld. De spelers kunnen gebruikmaken van hun eigen computer, toetsenbord en muis, zodat ze de strijd kunnen aangaan op exact dezelfde manier waarop ze thuis spelen. De finalisten zullen met argusogen gevolgd worden door zowat 22.500 toeschouwers in het stadion zelf en wellicht honderdduizenden online.

De winnaars van de solo- en duocompetitie mogen zich na dit weekend wereldkampioen Fortnite noemen. Maar er is dit weekend veel meer te verdienen dan enkel de eer. De World Cup Final heeft een prijzenpot van maar liefst 30 miljoen dollar (bijna 27 miljoen euro).

Elke finalist gaat sowieso al met 50.000 dollar naar huis (bijna 45.000 euro). De winnaar van de solocompetitie verdient 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro). Ter vergelijking: dat is meer prijzengeld dan Simona Halep en Novak Djokovic eerder deze maand verdienden met hun winst op het tenniskampioenschap van Wimbledon. Het duo dat de duocompetitie wint, krijgt samen ook 3 miljoen dollar.

Twee Belgen

De finalisten in New York komen uit meer dan 30 verschillende landen. 70 spelers komen uit de Verenigde Staten, 14 uit Frankrijk, 11 uit het Verenigd Koninkrijk. Nederland heeft 4 finalisten en ook 2 Belgen strijden om de titel.

De 15-jarige Evan Depauw treedt aan in de solocompetitie. De 23-jarige Howard Castiaux neemt samen met zijn Zwitserse partner deel aan de duocompetitie. Hun weg naar de top kwam er niet zonder opofferingen. Zo vertelde Castiaux aan de Franstalige krant Le Soir dat hij zijn studies ingenieurswetenschappen aan de ULB tijdelijk heeft stopgezet om een professionele Fortnite-speler te worden. Per dag besteedt hij al gauw 8 tot 10 uur aan het computerspel.

Wie de finale van de Fortnite World Cup online wil volgen, kan dat onder meer op het YouTube-kanaal van Fortnite.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen