Berlijnse Pride trekt bijna 1 miljoen mensen

In Berlijn heeft de jaarlijkse Gay Pride bijna 1 miljoen mensen naar de Duitse hoofdstad gelokt. Het was 40 jaar geleden dat de eerste Pride van Berlijn in 1979 door de straten van de stad trok. Aan die allereerste optocht namen toen 450 mensen deel.

De feestvierders vertrokken zaterdag rond de middag met lichte vertraging aan de Kurfürstendamm, de belangrijkste winkelboulevard van Berlijn. Van daaruit ging het richting de Brandenburger Tor. Rond 15 uur telden de organisatoren zo'n 150.000 deelnemers. Tegen de avond was het totale aantal mensen dat voor de Pride naar de stad was afgezakt, gegroeid tot zowat 1 miljoen.

Nadat de stoet bij het eindpunt was aanbeland, werd het evenement met een slotshow in schoonheid afgesloten. Alles samen werden ongeveer 800 politiemensen gemobiliseerd om het evenement in goede banen te leiden en de veiligheid te verzekeren.

Thema van dit jaar was de 50ste verjaardag van de gebeurtenissen van Stonewall, met als slogan "Stonewall 50 - Elke opstand begint met jouw stem". Voor de New Yorkse homobar Stonewall  speelden zich in juni 1969 zes dagen lang rellen af tussen de politie en homo's die genoeg hadden van de onderdrukking van hun gemeenschap. Daaruit ontstond de beweging die voor de rechten van homoseksuelen opkomt, en in juni 1970 de eerste Gay Pride, een manifestatie die uitzwermde naar metropolen in de hele wereld. Nu dus al voor de 40ste keer in Berlijn. Volgende week is er de grote Pride in Amsterdam, een weekje later is Antwerpen aan de beurt. Bij de Pride in Brussel in mei, zakten zo’n 100.000 mensen af. 

Meest gelezen