(StuBru.be)

Na hitte komt regen: hier en daar wateroverlast en enkele blikseminslagen

Voorbije nacht zijn hevige regen- en onweersbuien over het land getrokken. Het KMI had gewaarschuwd voor plaatselijke wateroverlast. Maar tot nu toe lijken de problemen al bij al relatief mee te vallen: een overzicht.

Sinds gisteren had het KMI in het hele land "code oranje" uitgeroepen: de plaatselijke regen- en onweersbuien zouden zo hevig kunnen zijn dat ze voor wateroverlast, hagelschade en/of bliksemschade zouden kunnen zorgen. Hier en daar bleek dat ook het geval te zijn, maar al bij al valt de overlast mee.

Zo waren er door wateroverlast gisteren op de E40 in Haasrode en de E314 in Herent iets na 13 uur enkele ongevallen gebeurd die telkens tot heel wat file leidden. Op de E314 ging het om één voertuig en was er enkel blikschade. Bij het ongeval op de E40 waren enkele voertuigen betrokken en viel een lichtgewonde.

De Leuvense brandweer kreeg zaterdag tussen 13 en 14 uur een tiental oproepen voor wateroverlast in de regio. In Brussel kreeg de brandweer zo'n 40 oproepen voor wateroverlast, onder meer in Schaarbeek en Anderlecht. De Kunst-Wettunnel en de Stefaniatunnel moesten worden afgesloten zodat de brandweer het overtollige water kon wegpompen. 

In Waasmunster sloeg de bliksem in op een woning. De zijgevel werd weggeblazen. Ook in enkele andere woningen in de buurt is er schade.

Lees verder onder de foto.

Foto: Luk De Wilde

In Ichtegem was de bliksem ingeslagen op een boerderij. De bovenste verdieping van het woonhuis is uitgebrand. De bewoners konden op tijd hun huis verlaten, maar een bewoner raakte verbrand aan haar been en moest naar het ziekenhuis.

Bekijk de beelden van de brand in Ichtegem hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wat met evenementen en festivals?

Heel wat organisatoren van zomerevenementen namen maatregelen. Op de Gentse Feesten mochten de toeristenbootjes niet uitvaren bij hevig onweer. In Bredene zijn dan weer drie events afgelast door de overvloedige regen.

Op dancefestival Tomorrowland kregen bezoekers gratis poncho's om zich te wapenen tegen de regenval. Ook dit weekend zijn er per festivaldag 70.000 festivalgangers in Boom, waarvan iets meer dan de helft op de festivalcamping slaapt.

"Het is bijzonder wisselvallig, de buien volgen elkaar sinds de middag snel op", vertelde Debby Wilmsen van Tomorrowland gisteren. "Maar onze festivalgangers laten zich niet kennen. Er zijn sowieso voldoende overdekte podia waar iedereen kan schuilen. En de speciale shelters die vorige week dienst deden tegen de zon en de hitte komen nu goed van pas om te schuilen tegen de regen."

Herbekijk hier het meest recente weerbericht:

(Lees verder onder de video)

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De extra tenten die vorig weekend bescherming boden tegen de zon, zijn nu een plek om te schuilen tegen de regen.

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Op onweer anticipeert Tomorrowland met verschillende noodplannen.  "De weersomstandigheden zijn altijd onvoorspelbaar. Daarom hebben we in de Schorre onze eigen weerman, die dag en nacht de situatie op het festivalterrein en de camping in de gaten houdt. Zeker wanneer er rukwinden of hagel op komst is, worden we gewaarschuwd. Dan kunnen wij bijvoorbeeld de tenten vaster zetten, of de festivalgangers vragen om naar een bepaalde kant van het terrein te gaan, weg van bepaalde plekken."

(Lees verder onder de foto)

Stubru.be

Opmerkelijk trouwens: op Tomorrowland zijn er gisteren heel wat minder medische interventies geweest dan in het eerste weekend. Rond 7 uur gisteravond had het Vlaamse kruis 3.500 mensen verzorgd, tegenover 5000 de eerste zaterdag. 36 festivalgangers zijn naar het ziekenhuis gebracht, vooral voor breuken, enkelen ook omdat ze teveel gedronken hadden. Maar niemand was er erg aan toe.

24 Uur van Spa-Francorchamps stilgelegd

De 24 Uur van Spa-Francorchamps zijn vanochtend dan weer stilgelegd door de slechte weersomstandigen. Om iets voor 6 uur, op minder dan 11 uur van het einde, besliste de directie om de race gewoon stil te leggen. Mogelijk gaat die na 7 uur weer van start. 

Op het moment van de stopzetting lag de Lamborghini van Mirko Bortolotti/Christian Engelhart/Rolf Ineichen aan de leiding, voor de BMW van Christian Krognes/Mikkel Jensen/Nick Catsburg.

Ook gisteren werd de wedstrijd geteisterd door felle regenbuien en moest de jury de race enkele keren neutraliseren, onder meer na een zware crash van een BMW.

Vanavond opklaringen

Vandaag blijft de storing wat hangen boven ons land. Pas vanavond schuift die verder op naar Nederland. Daarom is vandaag vooral zwaarbewolkt met perioden van regen of nog enkele stevige buien. In de loop van de dag wordt het geleidelijk droog vanaf het zuidwesten.

Tegen de avond verschijnen de eerste opklaringen langs de Franse grens. De maxima schommelen tussen 17 en 21 graden. 

Morgen krijgen we rustig en mooi weer met zon en in de loop van de dag enkele wolkenvelden. De maxima liggen tussen 20 graden in de Hoge Ardennen en 25 graden in de Kempen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen