AFP or licensors

Duizenden Tunesiërs nemen afscheid van eerste democratisch verkozen president

In de Tunesische hoofdstad Tunis is de donderdag overleden president Beji Caid Essebsi begraven. Vlak voor de staatsbegrafenis zijn nog duizenden burgers een laatste groet komen brengen aan de eerste democratisch verkozen president van hun land. Essebsi was 92 jaar oud.

De staatsbegrafenis werd bijgewoond door verschillende buitenlandse leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse koning Felipe VI, de Qatarese Emir Tamim bin Hamad Al Thani, de Algerijnse interim-president Abdelkader Bensalah en de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Na de afscheidsplechtigheid werd de kist van Essebsi op een open militair voertuig naar een begraafplaats in de buurt van het presidentieel paleis gebracht. Verschillende straten werden afgesloten en er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Langs de weg van de begrafenisoptocht stonde veel Tunesiërs om afscheid te nemen van Essebsi.

Veteraan en bruggenbouwer

De Tunesische president stierf donderdag op 92-jarige leeftijd. Hij was de eerste democratisch verkozen president van zijn land en een politieke veteraan. Bij de eerste vrije verkiezingen na de val van dictator Zine el-Abidine Ben Ali werd hij eind 2014 tot staatshoofd verkozen. Door zijn overlijden zijn de voor november geplande presidentsverkiezingen vervroegd naar september.

Als president trachtte hij vooral de verschillende politieke actoren rond de tafel te brengen en de soms diepe kloven tussen liberalen, conservatieven, islamisten en vakbonden te overbruggen. Hij zette zich ook in voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Tunesië is het enige land in de regio dat na de zogeheten Arabische Lente verregaande democratische hervormingen doorvoerde. 

Meest gelezen