Videospeler inladen...

Lorin Parys (N-VA) bevestigt: "Morgen zitten PS en N-VA voor het eerst samen in een vergadering"

Het rondetafelgesprek met de verschillende partijvoorzitters waarover al enkele dagen mist wordt gespuid, komt er morgen wel degelijk. Dat heeft de ondervoorzitter van N-VA Lorin Parys bevestigd in "De ochtend" op Radio 1. Informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) brengen daarmee voor het eerst de PS en N-VA samen aan tafel.

Net voor de twee informateurs, Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR), maandag naar de koning stappen om verslag uit te brengen, schuiven de partijvoorzitters van de PS, N-VA en ook enkele andere partijen alsnog samen aan tafel. 

Dat bevestigt ook N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. Maar die houdt wel een slag om de arm. "We hebben wel geleerd uit de voorbije weken dat het elk uur kan veranderen. Vooral de PS is daar straf in."

Dat de PS en N-VA geen politieke vrienden zijn, is geen geheim, zegt Parys. "Maar er komt altijd een moment dat je moet praten. Voor ons was dat moment er de dag na de verkiezingen. Wij hebben zowel formeel, via de informateurs, als informeel en rechtstreeks aan de PS een aanbod gedaan om te praten. Nu zijn we twee maanden verder en dat gesprek heeft nog altijd niet plaatsgevonden."

Onduidelijkheid over groenen

Nochtans was er donderdag een gesprek gepland tussen de PS en N-VA. "Maar ergens in de voormiddag hebben wij te horen gekregen dat dat gesprek was afgelast", schuift Parys de zwartepiet door. "Dus moet u aan de PS vragen waarom dat gebeurd is."

Voor ons kan er over alles gepraat worden

Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA

Hij geeft wel toe dat het vreemd is dat het "grote nieuws" twee maanden na verkiezingen is dat verschillende partijen voor het eerst gaan samenzitten. Welke partijen er naast de PS en N-VA mee aan tafel zullen schuiven, is niet helemaal duidelijk. CD&V, Open VLD en MR zouden hebben toegezegd. Onder meer over het antwoord van de groenen zegt Parys nog in het ongewisse te zijn.

Ook over wat er besproken zal worden op die vergadering van morgen is nog niet veel duidelijk. "Voor ons kan er over alles gepraat worden", zegt Parys, die onder meer verwijst naar de preformatienota van Reynders en Vande Lanotte. Of de eis van het confederalisme van N-VA op tafel zal komen, blijft hij vaag.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het gesprek met Lorin Parys in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen