Videospeler inladen...

Honderden betogers opgepakt bij oppositiebetoging in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou hebben de ordediensten honderden betogers opgepakt die deelnamen aan een manifestatie van de oppositie die was verboden door de autoriteiten. Begin september zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Moskou en volgens de oppositie zijn een 60-tal kandidaten onrechtmatig uitgesloten van deelname.

Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van Moskou nodig om te mogen deelnemen. Volgens de oppositie is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen.

De Russische oppositie had opgeroepen om op straat te komen nadat de kiescommissie een 60-tal kandidaten had geweigerd. Het gaat vooral om oppositiekandidaten. De autoriteiten hadden de betoging verboden.

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp traden de ordediensten vanmiddag bijzonder hard op tegen de betogers. Hoeveel mensen de ordediensten hebben opgepakt, is niet helemaal duidelijk. In de loop van de namiddag stond het cijfer op meer dan 500, maar vanavond circuleren cijfers van 835 tot 938, naargelang van de bron bij de oppositie. Vanavond meldt de politie dat er meer dan 1.000 mensen zijn opgepakt.

Ook vorig weekend kwamen er in Moskou zo'n 10.000 betogers op straat om te protesteren tegen de uitsluiting van oppositiekandidaten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen