Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opsteker voor Trump: hij mag 2,5 miljard dollar uit defensiebudget gebruiken voor bouw grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt met het oog op de versterking van de grens met Mexico. Het Hooggerechtshof maakte de weg vrij om 2,5 miljard dollar te investeren in de vernieuwing en versterking van ongeveer 160 kilometer hekken. 

Het geld stond sinds mei bevroren op de defensiebegroting. Een rechtbank in Californië had toen verboden om het te gebruiken voor de muur.

De advocaten van Trump dienden daarom een verzoek in bij het Hooggerechtshof. Daar hebben conservatieve rechters een meerderheid, en de beslissing viel met een nipte 5 tegen 4 in het voordeel van de president. Het geld moet wel voor eind september uitgegeven worden.

Trump riep in februari nog de noodtoestand uit om zonder goedkeuring van het Congres de bouw van een muur aan de grens met Mexico te kunnen financieren. Het Congres wilde de president de benodigde som daarvoor niet geven. Door de noodtoestand uit te roepen, wilde Trump extra miljarden van andere departementen aanspreken.

Campagnebelofte

De VS-president wil harder optreden tegen illegale migratie, drugssmokkel en mensenhandel, maar stoot daarbij steeds opnieuw op juridische hindernissen. De bouw van een muur aan de grens met Mexico was een belangrijke campagnebelofte van Trump. Een strengere aanpak van migratie is een van de speerpunten van zijn campagne voor een tweede ambtstermijn. De president reageerde via Twitter al uitgelaten op de uitspraak:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen