AFP or licensors

Duizenden Roemenen betogen uit verontwaardiging over laksheid politie, na dood tienermeisje

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn gisteravond duizenden betogers op straat gekomen, na de moord op een meisje van 15. Er is grote verontwaardiging over het lakse optreden van de hulpdiensten. Het meisje belde drie keer het noodnummer 112, maar de politie vond haar pas 19 uur later, toen het meisje al overleden was.

Duizenden Roemenen stapten gisteravond door het centrum van Boekarest en hielden halt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ze bloemen legden en kaarsen brandden voor het slachtoffer.  De betogers verwijten de autoriteiten onverschilligheid, gebrek aan empathie en incompetentie. De dood van een meisje van 15 had vermeden kunnen worden als de politie haar werk gedaan had.

Ontvoerd, gegijzeld, verkracht en vermoord

Het meisje, Alexandra Macesanu, had donderdagochtend drie keer het noodnummer 112 gebeld. Ze zei dat ze tijdens het liften ontvoerd was door een man die haar ergens gegijzeld hield. Ze zei ook dat hij haar had verkracht en geslagen.

Maar pas 19 uur later kon de politie haar traceren en toen was ze al overleden. Haar lichaam werd teruggevonden in het huis van een 65-jarige automonteur, in de stad Caracal, op bijna drie uur rijden van de hoofdstad Boekarest. De speurders vonden er niet alleen Alexandra's lichaam, maar ook dat van een 18-jarige vrouw die sinds april werd vermist. De verdachte werd meteen opgepakt.

Volgens het Openbaar Ministerie had Alexandra waarschijnlijk gered kunnen worden, als de politie sneller en efficiënter was geweest. De landelijke politiechef en de lokale hoofdcommissaris zijn ontslagen. De Roemeense premier Viorica Dancila belooft een grondig onderzoek.

AFP or licensors

Meest gelezen