AFP or licensors

Van "bijbelse plaag" tot "horrorfilm": grote zwermen sprinkhanen veroveren Las Vegas

De Amerikaanse stad Las Vegas krijgt momenteel te maken met grote zwermen sprinkhanen. En hoewel de insecten ongevaarlijk zijn, is niet iedereen er gerust op. 

De zwermen zijn zo groot dat sommige inwoners van de woestijnstad Las Vegas, in de Amerikaanse staat Nevada, het hebben over "een bijbelse plaag". Anderen houden het op "scènes uit een horrorfilm". 

Het fenomeen is niet nieuw en komt om de zoveel jaren voor, maar is dit keer wel bijzonder groot van omvang. De invasie heeft te maken met een bijzonder nat seizoen in de regio tot nu toe, zegt Jeff Knight, entomoloog van het ministerie van Landbouw van de staat Nevada. Het heeft er dit jaar al meer geregend dan normaal in een heel jaar, en een natte winter en lente zijn blijkbaar ideaal voor de insecten. 

AFP or licensors

Volgens Knight komen de insecten uit het zuiden van Nevada, misschien zelfs uit Arizona. Ze zijn niet schadelijk, benadrukt hij. "Ze bijten niet, ze steken niet."

Toch liet een bewoonster al weten dat "ze jeuk krijgt alleen al van het zien" van de dieren. Enkele toeristen in Sin City raakten dan weer in paniek. "Het was geschift. Iedereen werd gek", zei Diana Rodriquez. "Wat gebeurt hier, vroegen we ons af."  

Net zoals motten worden de sprinkhanen aangetrokken tot kunstlicht, en dat is er in Las Vegas in overvloed. De reden dat ze gemigreerd zijn, is omdat ze met te veel waren en dan elders eten gaan zoeken. Toch zouden ze maar weinig schade aanrichten in de tuinen en de parken, zeggen experts. Over enkele weken zouden ze weg zijn. 

Meest gelezen