Videospeler inladen...

Moord op Italiaanse politieagent wekt grote beroering

In Italië is grote opschudding ontstaan nadat een carabiniere, een man van de staatspolitie, met acht messteken is omgebracht. De man verrichtte op dat moment een routinecontrole na een tip over een fout gelopen drugsdeal. Aanvankelijke berichten dat de daders Noord-Afrikanen waren leidden tot een stroom van racistische reacties.  Later zijn twee blanke Amerikaanse jongeren gearresteerd, één van hen heeft de moord bekend.

De twee jongens van 18 en 19 waren een paar dagen met vakantie in Rome. Ze zouden in de Romeinse wijk Trastevere cocaïne hebben willen kopen, voor een waarde van 100 euro. Maar de dealers zouden hen in plaats daarvan verpulverde aspirine hebben verkocht. Daarop zouden de jongens de rugzak hebben gestolen van de man die hen naar de dealers had gestuurd. Ze zouden het geld teruggeëist hebben in ruil voor de rugzak. 

Maar die tussenpersoon belde de politie. Daarop kwam carabiniere Mario Cerciello Rega met een collega ter plaatse, in burger. Ze wilden de jongens controleren, maar één van hen haalde een groot mes boven en stak de agent acht keer, tot ontzetting van zijn collega, die zijn makker in een steeds groter wordende plas bloed op straat zag liggen. Cerciello Rega was iets meer dan een maand eerder getrouwd. 

AFP or licensors

Noord-Afrikanen

Zodra de moord bekendraakte, circuleerde ook een - zoals later bleek - fout bericht dat de daders Noord-Afrikanen waren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde erg scherp op sociale media. "Klopjacht in Rome, om de smeerlap te vinden die vannacht een Carabiniere heeft doodgestoken. Ik ben er zeker van dat ze hem zullen vinden, en dat hij voor zijn geweld zal boeten: levenslange dwangarbeid", tweette hij. Een straf die nota bene niet bestaat in Italië.

Salvini maakt er een gewoonte van om misdaden van migranten op sociale media breed uit te meten. Maar hij legde niet expliciet de link met migratie. Politica Giorgia Meloni, de voorzitter van de uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia, deed dat wel. "Ik voel woede en verdriet. Italië mag geen aankomstplek meer zijn voor bepaalde beesten", tweette zij.

Ook vicepremier Di Maio van de regeringspartij Vijfsterrenbeweging eiste dat de daders uitgewezen zouden worden, als het buitenlanders waren, en hun straf in hun eigen land moesten uitzitten. En nog heel wat andere politici gebruikten woorden als "smeerlappen", "ze moeten rotten in de cel", enzovoort. Op sociale media regende het gelijkaardige commentaren, vaak ronduit racistisch van toon. 

Maar toen er meer informatie kwam over de vermeende daders, die intussen gearresteerd waren, bleek dat het niet om Noord-Afrikanen maar wel om blanke Amerikanen ging. De twee zijn gearresteerd in een duur hotel in de wijk Prati. Eén van hen heeft intussen de moord bekend. Hij zegt dat de agenten in burger waren, en beweert dat hij meende dat het drugsdealers waren. Het moordwapen is intussen ook teruggevonden op de hotelkamer van de twee.

Er is nu ook een foto opgedoken van één van de verdachten in de kazerne van de carabinieri. Daarop zit hij met handboeien aan op een stoel, en hij draagt een blinddoek, dat mag niet volgens de Italiaanse wet. "De verdachte is inderdaad heel kort - vier of vijf minuten - illegaal geblinddoekt voor hij verhoord werd", geeft een commandant van de carabinieri toe. De officier die de blinddoek heeft aangebracht, is overgeplaatst, en er loopt een onderzoek naar wie de foto heeft gelekt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen