Videospeler inladen...

Druggebruik op Tomorrowland: "Ik wil niets minimaliseren, maar laten we niet dramatiseren"

Het tweede festivalweekend van de 15e Tomorrowland is stevig op de proef gesteld door de weergoden. Na dagen van tropische hitte heeft De Schorre in Boom bakken regen over zich heen gekregen. Al is dat wisselvallige weer niet echt een domper geweest op de feestvreugde. Zeker niet tijdens een van de jaarlijkse hoogtepunten op Tomorrowland: "Symphony of Unity", waarbij een symfonisch orkest klassieke versies van elektronische dansmuziek brengt. Ondanks het overlijden van een Indiase jongeman tijdens het eerste festivalweekend blikken de organisatie en het Vlaamse Kruis terug op een rustige editie van Tomorrowland.

Het eerste weekend van Tomorrowland vorige week is overschaduwd door een overlijden van een jongeman van Indiase origine, maar los daarvan was het een vrij normale editie volgens het Vlaamse Kruis. "Je brengt hier uiteindelijk een kleine stad samen", zegt Bart Bruelemans van het Vlaamse Kruis. "We hebben per weekend 6.500 interventies gedaan. Het merendeel daarvan zijn kleine verzorgingen. Per weekend hebben we 70 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd."

Ernstige intoxicaties zijn een absolute minderheid.

Bart Bruelemans, Vlaams Kruis

Bruelemans benadrukt dat de meeste festivalgangers naar het ziekenhuis gebracht zijn met mogelijke breuken. "We sturen hen naar de dienst radiologie, omdat we hier op het terrein geen scans kunnen nemen", legt hij uit.

"De ernstige intoxicaties zitten ook in die cijfers, maar dat is een absolute minderheid." Bruelemans draait al sinds de begindagen mee op Tomorrowland. "Ik doe dit al even lang als het festival bestaat en het aantal intoxicaties blijft heel laag. Ik wil niets minimaliseren, maar laten we ook niet dramatiseren."

"Wat mensen zelf in hun lichaam stoppen, hebben we niet in de hand. We kunnen wel alles in het werk stellen zodat ze een veilig feest hebben en ze de beste medische verzorging krijgen", zegt hij voorts. In onderstaande video is te zien hoe een groepje festivalgangers openlijk drugs gebruikt in de buurt van het hoofdpodium. Zij zijn er ondanks strengere politiecontroles toch in geslaagd om verboden middelen binnen te smokkelen.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De organisatie wil niet reageren op individuele gevallen van druggebruik. "We zijn geen drugsvrij festival, dat is onmogelijk", zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland. "We raden onze festivalgangers af om het te gebruiken. Doe je het wel: zorg dan goed voor elkaar. We willen dat mensen durven om hulp vragen als het verkeerd loopt. We zouden het jammer vinden, mochten ze geen hulp vragen, omdat ze bang zijn om opgepakt te worden door hun druggebruik."

We zijn geen drugsvrij festival, dat is onmogelijk. We willen dat mensen hulp durven vragen, als het verkeerd loopt.

Debby Wilmsen, Tomorrowland
Visionon

Weer blijkt geen spelbreker

Vooral dit weekend was het weer erg wisselvallig en dat viel ook te merken bij de EHBO-post. "Donderdag en vrijdag zagen we vooral mensen die last hadden van de hitte, zaterdag en vrijdag waren het vooral natte voeten, blaren en opengescheurde tenen."

"We hebben bijna alle seizoenen gezien in één weekend tijd", vult Wilmsen aan. "We hadden extra schaduw voorzien tegen de hitte tijdens het eerste festivalweekend en die tenten komen nu goed van pas tijdens de regen. Elk jaar kopen we ook veel poncho’s en zonnecrème aan. Vooral poncho's hebben we vaak over, dat is nu niet het geval. Ik heb niet de indruk dat de festivalgangers zich laten leiden door het weer", aldus nog Wilmsen.

We hadden extra schaduw voorzien tijdens de hitte en die dingen komen nu goed van pas tijdens de regen.

Debby Wilmsen, organisatie

Dit tweede weekend van Tomorrowland moet het stellen met een aangepast Freedom-podium. Op de burendag afgelopen woensdag is een deel van een dak van de tent naar beneden gekomen. Niemand raakte daarij gewond. "Er was een verzakking in het achterste gedeelte van de arena, die we niet meer gerepareerd kregen voor de start van het festival. We hebben daarom beslist om van het Freedom-podium een open tent te maken." Gevolg daarvan is dat Eric Prydz zijn djset met hologrammen dit weekend zonder de speciale lichteffecten heeft gespeeld, die vorig weekend wel te zien waren.

Tomorrowland goes classic

Het Freedom-podium is sinds 2015 de vaste stek van het "Symphony of Unity"-concert. Als vreemde eend in de bijt brengen ze als symfonisch orkest onder leiding van dirigent Dirk Brossé dancehits in een klassiek jasje. Voor de gelegenheid op het Lotus-podium in openlucht, en niet in de vertrouwde Freedom-arena. 

Opnieuw bewijst het orkest een publiekstrekker te zijn: zowel vooraan als op de (modderige) helling aan het Lotuspodium is het drummen. Starten doen Brossé en co met de Tomorrowland-hymne, die werd gecomponeerd in 2014 voor de tiende verjaardag van het festival. Een speciaal nummer, dat massaal wordt gefilmd.

Veel festivalgangers houden hun smartphone trouwens bijna het hele concert lang in de lucht. Want een vleugje klassieke muziek, live gespeeld door professionele muzikanten, het is eens iets anders dan bonkende beats. Luid gejoel weerklinkt telkens wanneer het publiek het nummer in kwestie herkent.

Het orkest past zich met verve aan dit bijzondere publiek aan. Dirk Brossé vervelt van een klassieke dirigent tot een eigentijdse "MC" die het publiek aanmaant om met de handen te zwaaien, en mee te klappen. Hij krijgt daarbij de steun van twee keyboardspelers vooraan op het podium. De vrouwelijke muzikanten en zangeressen spelen het concert voor de gelegenheid met bloemen in hun haar, en een stevige portie glitter op hun gezicht. Naast muziek trakteren ze Tomorrowland op vlammenwerpers en confetti. Muzikanten die tijdens bepaalde passages niet mee spelen, zwaaien enthousiast met hun instrument.

Bekijk hier een fragment uit de klassieke versie van "Opus":

Videospeler inladen...

Hoogtepunten in de show: klassieker "Insomnia" van Faithless, de Belgische klassieker "Synrise" van Goose, publiekslieveling "Sky and sand" van Paul Kalkbrenner en het energieke "Opus" van Eric Prydz. "We want more!", klinkt het luid en lang na het laatste nummer. "Symphony of unity" is een gevestigde waarde geworden op Tomorrowland.

Bekijk hier een fragment uit de klassieke versie van "Sky and sand":

Videospeler inladen...

3 weken opruimen

De slotakkoorden van Tomorrowland 2019 zijn weggelegd voor - wie kan het ook anders - Dimitri Vegas en Like Mike. De broers zijn uitgegroeid tot de huisdj's van het festival, en brengen verschillende gasten en muzikale vrienden mee onder wie Steve Aoki en Armin van Buuren. En ook Lost Frequencies mag na zijn eigen show eerder op de avond als verrassingsgast mee op hoofdpodium op.

Vanaf middernacht -na het slotvuurwerk- starten na twee driedaagse feestweekends meteen de opruimwerken. "We hebben ongeveer drie weken nodig om het provinciaal domein De Schorre terug helemaal open te stellen", legt Debby Wilmsen uit. "Rond 15 augustus gaat het domein in zijn oorspronkelijke staat weer open voor bezoekers."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen