Archiefbeeld: Jean-Luc Crucke (MR).

Waals minister Crucke over rondetafel: "PS en N-VA zijn verschillend, maar je moet naar elkaar luisteren"

Vandaag schuiven de PS en N-VA voor het eerst samen aan tafel, op uitnodiging van de federale informateurs, voor een gesprek tussen de verschillende partijvoorzitters. Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) vindt dat iedereen een beetje water bij de wijn moet doen. "Vandaag hebben we nood aan staatsmannen."

Informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) brengen vandaag de voorzitters van verschillende partijen, waaronder ook N-VA en de PS, voor het eerst samen voor een gesprek over de toekomstige regeringsvorming. Over wie er precies allemaal aanwezig zal zijn en waar zij zullen vergaderen, is niet veel duidelijk.

"Nu zijn discretie en vertrouwelijkheid nodig, we moeten dat eerbiedigen. Nog even geduld dus", lacht Waals minister van Begroting, Financiën, Energie en Klimaat Jean-Luc Crucke (MR) in "De ochtend" op Radio 1.

Over confederalisme ga je geen akkoord kunnen sluiten met de PS, noch met de MR

Waals minister Jean-Luc Crucke (MR)

In zijn ogen is het niks te vroeg dat de PS en N-VA met elkaar spreken. "Vandaag hebben we nood aan staatsmannen", vindt hij. "Natuurlijk zijn er verschillen tussen N-VA en PS en tussen Franstaligen en Vlamingen, maar op een bepaald moment moet je naar een andere partij luisteren. Dat hoeft niet te betekenen dat je akkoord gaat over de grond van de zaak. Over confederalisme ga je geen akkoord kunnen sluiten met de PS, noch met de MR."

"De ernst van de zaak"

Maar een vrijblijvend theekransje moet het ook niet worden, stelt Crucke. "Rond de tafel gaan zitten, betekent: iedereen de kans geven om te spreken. En daarna moet je besturen." 

Volgens mij moeten we eerst en vooral regeren en besturen

Waals minister Jean-Luc Crucke (MR)

Een regering zonder N-VA kan in theorie met de huidige verkiezingsuitslag wel, maar dan heeft die regering geen meerderheid aan Vlaamse kant. "Dat zou niet het makkelijkste scenario zijn voor de komende jaren", geeft Crucke toe.

Toch verwijst hij onder meer naar het oplopende begrotingstekort, dit jaar al goed voor 7 miljard euro. "Het communautaire probleem bestaat in ons land", klinkt zijn signaal. "Maar er is ook de ernst van de zaak. Volgens mij moeten we eerst en vooral regeren en besturen."

Herbeluister hier het gesprek met Jean-Luc Crucke in "De ochtend" op Radio 1:

Michaël Van Droogenbroeck blikt in "Het Journaal" vooruit naar het rondetafelgesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen