30.000 mensen genieten van Heksenstoet in Beselare

Het was over de koppen lopen gisteren in Beselare bij Zonnebeke. Zo'n 30.000 mensen gingen kijken naar de Heksenstoet in de toveresseparochie. Tijdens deze 46e editie werd 60 jaar stoet gevierd.

In de Heksenstoet liepen 1.300 figuranten mee, een 160-tal muzikanten, 12 reuzen en heel veel wagens. Zo was er een nieuwe wagen van "de pluchen ezels" en ook de duivelse wagen was vernieuwd. De organisatie moest wel enkele dagen voor de stoet plots improviseren na een politiebesluit van de gouverneur. Door de hitte en de droogte mocht er geen vuurwerk worden afgestoken. De heksenverbranding op zondagavond mocht wel doorgaan en gelukkig bleef het droog.

Duivelse wagen vernieuwd

Gedeputeerde Sabine is heks

Volgens gedeputeerde Sabine Lahaye Battheu is de Heksenstoet populairder dan ooit. Ze mocht zelfs even meedoen. "Op een bepaald ogenblik werd ik meegenomen om gewogen te worden om te kijken of ik een heks ben. Om 10 uur vanavond moet ik hier terug zijn om op de brandstapel gezet te worden, dat is minder natuurlijk." 

Gedeputeerde Sabine Lahaye Battheu

Op naar Unesco werelderfgoed

"De eerste generatie is aan het uitsterven, de derde generatie is aan zet en de vierde is er klaar voor. We zijn nu Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Het volgende doel: UNESCO-Werelderfgoed worden", besluit Charles Bayart, voorzitter van de Heksenstoet.

Meest gelezen