Alexander Dumarey

Gentse Feesten lokten dit jaar 970.000 bezoekers, maar "aangenaam en gezellig"

De Gentse Feesten lopen na tien dagen op hun einde. Om 10 uur worden de laatste festivalgangers die nog aan het feesten zijn op de Vlasmarkt naar huis gestuurd. Het tiendaagse stadsfestival lokte 970.000 bezoekers, vorig jaar waren er dat nog 1,3 miljoen. De daling is vooral het gevolg van het warme weer. In "De ochtend" op Radio 1 maakt feestenburgemeester Annelies Storms (SP.A) een eerste balans op. "Het waren aangename en gezellige feesten."

De Gentse Feesten stonden dit jaar bijna volledig in het teken van de hittegolf met temperaturen tot 40 graden. "We hebben beduidend minder bezoekers gehad op de hittedagen. Ook op de regendag die erop volgde, was er iets minder volk. Maar dat betekent niet dat we geen goede Gentse Feesten achter de rug hebben. We spreken over aangename feesten, gezellige feesten, waar mensen plaats hadden om rond te lopen en op hun gemak naar concerten te kijken."

Storms ontkent niet dat de hitte een impact gehad heeft op de bezoekercijfers. Ze vindt het nog te vroeg om een definitief aantal bezoekers op te geven, want er wordt nog altijd geteld. Na 9 dagen stond de teller op 875.000 bezoekers. Dat waren er ongeveer 300.000 minder dan vorig jaar na 9 dagen. Het festival klokte toen af op 1,3 miljoen bezoekers. "De voorbije avond en nacht hebben we heel veel volk gehad in Gent", zegt Storms. 

De conclusie is dat we veeleer kunnen spreken van avond- en nachtfeesten.

Feestenburgemeester Annelies Storms (SP.A)

"De meeste organistoren zeggen dat ze minder inkomsten hebben dan vorig jaar, maar dat het niet om dramatische cijfers gaat. Er is één plein, Cirq (met Batastunt, red), dat nogal inzet op de namiddag. Voor hen zal het iets moeilijker zijn. Andere namiddagvoorstellingen die betalend waren, waren bijna allemaal vooraf uitverkocht. Dus daar is er minder impact naar inkomsten van tickets. Maar de conclusie is wel dat we veeleer kunnen spreken van avond- en nachtfeesten."

Beluister hier het gesprek met Annelies Storms in "De ochtend" op Radio 1:

Het was de eerste keer voor Storms als feestenburgemeester. "Ik heb heel veel mogen beleven. Ik heb een fantastische samenwerking gezien tussen de stadsdiensten, de politie, de brandweer en de hulpverleners. Ik heb fantastisch mooie optredens kunnen meemaken. Ik heb veel tevreden Gentenaars gezien. Maar het was ook zwaar. Ik heb weinig uurtjes geslapen de afgelopen 10 dagen."

Verjonging?

Naast het weer was ook de timing van de feesten niet ideaal dit jaar. Traditioneel starten de Gentse Feesten op de vrijdag voor 21 juli. Dit jaar viel de nationale feestdag op een zondag en daardoor vielen de volledige Feesten erg laat. "Volgend jaar zal 21 juli op een dinsdag vallen, dus verwachten we bij goed weer vier druk bezette eerste dagen", zegt Storms. 

Maar voordat het zover is, is er nog veel werk aan de winkel. De afgelopen jaren is er kritiek op het gebrek aan creativiteit bij de programmatie op sommige pleinen. "Ik ga in het najaar samenzitten met de organisatoren om eens verder na te denken over waar we naartoe moeten met de Gentse Feesten", zegt Storms. "Heel veel organisatoren werken al jaren mee en dat is een goede zaak, want ze hebben veel ervaring. Maar we moeten ook ruimte laten voor vernieuwing, voor jonge collectieven, voor jonge organisatoren om hun ding te doen. Daar kunnen we onderling nog goed over discussiëren." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Twee aangiftes van verkrachting

Tijdens de voorbije Gentse Feesten hebben twee mensen aangifte gedaan van verkrachting. De politie en het gerecht voeren momenteel een onderzoek. Er waren ook twee aangiftes voor aanranding. In één dossier is een verdachte aangehouden, in het andere werd een verdachte rechtstreeks gedagvaard. 

Lees verder onder de foto:

In totaal heeft de politie 613 feestvierders een GAS-boete gegeven wegens wildplassen. 158 mensen zijn opgepakt, onder meer voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap. De scheepvaartpolitie controleerde in totaal 92 vaartuigen en schreef 10 processen-verbaal uit. Op het vlak van veiligheidsuitrusting bleek de helft van de gecontroleerde vaartuigen niet in orde.

Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis hebben alles samen 1.572 feestvierders verzorgd, van wie er exact 100 naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd.

De fiets was hét vervoersmiddel van de Gentse Feesten. De bewaakte fietsenparkings werden intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol. Ook de andere fietsenparkings werden vlot gebruikt. De capaciteit van de fietsenstallingen is nog met 400 plaatsen uitgebreid tegenover 2018. 

De Lijn heeft 262.853 mensen vervoerd met de pendeltram van en naar Flanders Expo en met de Feestenbussen, 72.835 minder dan in 2018. Dat is de op één na laagste bezetting van de afgelopen 6 jaar.

Meest gelezen