Bestickerde brandweerwagens moeten woningbranden voorkomen

Hulpverleningszone Oost heeft op 16 autopompen reuzegrote stickers geplaatst ter preventie van het aantal woningbranden. Dit jaar vielen in België minstens 38 slachtoffers. Het doel van deze actie is dat iedereen voldoende rookmelders plaatst en een vluchtplan opstelt.

Brandpreventieadviseur Tim Renders is blij met deze actie: "Wij willen ons inzetten voor een drastische daling van doden en gewonden van brand. Onze autopompen zijn bestickerd met die boodschap. Wij doen de oproep om voldoende rookmelders te plaatsen en een vluchtplan te bespreken. Om die boodschap zo ver mogelijk te verspreiden gebruiken wij onze autopompen die dagelijks in het verkeer komen. Hoe meer mensen die boodschap zien, des te brandveiliger we hopelijk kunnen wonen." 

Aantal woningbranden neemt toe

"In België zijn er dagelijks 50 woningbranden of branden in appartementen", bevestigt Renders: "We zien toch wel een stijging van het aantal woningbranden, maar dat is ook niet zo onlogisch. Wij laten gewoon veel meer elektrische toestellen in de stekkers steken die continu stroom hebben en er zijn nu ook veel meer brandongevallen met elektrische fietsen." 

Brandveilig leven

Je kan meer doen dan enkel rookmelders plaatsen en vluchtplannen uitstippelen, zegt Renders: "Het is ook belangrijk om na te gaan welke toestellen je 's nachts uit het stopcontact kan trekken en hoe je die beter overdag kan opladen dan 's nachts."  

Andere acties

Bewustwording van het gevaar van woningbranden en gedragsverandering is uiteraard belangrijk en daarom organiseert de brandweer ook andere acties, vertelt Renders: "We zetten in op huisbezoeken, we geven gratis en vrijblijvend advies aan particulieren in hun woning om die te beveiligen, wij geven veel voordrachten en wij hebben ook ons zeer speciaal en uniek voertuig van "Vlam" om zoveel mogelijk mensen te bereiken op evenementen. Daarnaast hebben wij ook een hele belangrijke website waar je alles op kan terugvinden: www.leefbrandveilig.be

Meest gelezen