Kinderen en tieners nemen nu ook deel aan het volksprotest, maar zo lopen ze ook risico's.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bloedbad onder schoolkinderen dreigt tot nieuw protest te leiden in Soedan

De oppositie in Soedan heeft opnieuw opgeroepen tot massaal protest. Aanleiding is het doodschieten van vier schoolkinderen tijdens een betoging in de stad al-Ubayd in de deelstaat Noord-Kordofan. Het incident kan het akkoord over machtsdeling tussen de militaire junta en de burgerlijke oppositie doen mislukken.

"Wij roepen ons volk op om opnieuw op straat te komen om het bloedbad van al-Ubayd te veroordelen en de eisen dat de verantwoordelijken voor het gerecht zullen komen", zo luidt de mededeling van de SPA (Sudan Professional Association), een koepel van vakbonden en verzetsgroepen die het protest van de afgelopen maanden geleid heeft.

Aanleiding is het doodschieten van vijf betogers tijdens een demonstratie in de stad al-Ubayd, in de deelstaat Noord-Kordofan, ten zuidwesten van de hoofdstad Khartoem. Daar is een betoging uiteengeschoten. De manifestatie was gericht tegen een tekort aan brood en brandstof, waardoor jongeren niet naar school kunnen en er namen dan ook veel tieners en kinderen deel aan de betoging. 

Het bloedbad in al-Ubayd kan het vredesproces voor Soedan opnieuw ontregelen en dat was misschien ook de bedoeling van de schutters. Onlangs is na maanden van protest en het doden van betogers een compromis gesloten tussen de militaire junta en de organisaties achter het burgerlijk protest. De volgende jaren zou Soedan bestuurd worden door een raad met zowel militairen als burgers uit de oppositie. Nadien zou die Soevereine Raad dan vrije verkiezingen moeten organiseren. 

Vermoed werd dat niet alle geledingen in het leger en zeker niet in de paramilitaire organisatie RSF het eens waren met dat akkoord. Vooral die RSF -de opvolger van de beruchte Janjaweedmilitie tijdens de oorlogsmisdaden in Darfour vijftien jaar geleden- hebben een erg slechte reputatie inzake mensenrechten.

Meest gelezen