Oppompverbod blijft voorlopig gelden, ondanks regenval van afgelopen dagen

De Vlaamse provincies passen voorlopig hun maatregelen rond het oppompverbod niet aan. Daarmee volgen ze het advies van de Droogtecommissie, die code oranje blijft hanteren. De regenbuien van de afgelopen dagen hebben daar dus niets aan veranderd.

Vanmiddag kwam de projectgroep Waterschaarste en Droogterisicobeheer Reactief samen, om nieuwe adviezen door te geven aan de provinciegouverneurs in verband met de droogte.  Momenteel is code oranje van kracht, waardoor er in verschillende provincies een captatieverbod van kracht is.

Daardoor mag er in bepaalde stroomgebieden geen water opgepompt worden. Vooraf verwachtten de gouverneurs geen grote veranderingen: "Ik denk niet dat het advies aangepast zal worden omdat het nu toevallig twee dagen geregend heeft na een lange periode van droogte", aldus Herman Reynders, provinciegouverneur van Limburg.

Zoals verwacht herbevestigde de Droogtecommissie code oranje, waardoor de geldende maatregelen van kracht blijven. Wel zwakte het Agentschap Natuur en Bos zijn code oranje in verband met brandveiligheid opnieuw af, tot code geel. Didier Detollenaere, waarnemend provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, liet al weten dat hij het sinds vorige week ingevoerde algemene rook- en vuurverbod in Oost-Vlaanderen zal opheffen.

Meest gelezen