Woordvoerder Yang Guang van het Hong Kong and Macau Affairs Office spreekt de pers toe in Peking.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

China veroordeelt geweld en steunt voluit de regering van Hongkong in eerste persconferentie ooit

In de eerste persconferentie sinds de overdracht in 1997 laat het Chinese staatsbureau voor relaties met Hongkong en Macau een forse waarschuwing horen. De leiders in Peking blijken het gehad te hebben met het aanhoudende protest in Hongkong. 

De voorbije weken is het volksprotest in Hongkong steeds verder uitgebreid en is het daarbij steeds vaker tot rellen gekomen tussen betogers enerzijds en de politie en "ingehuurde" bendes anderzijds.

Wij zullen niet tolereren dat Hongkong gebruikt wordt als basis om China te ondermijnen

Woordvoerder Yang Guang van het Hong Kong and Macau Affairs Office in Peking.

Het communistische regime in Peking heeft zich tot nu toe afwachtend getoond, maar dat zou kunnen veranderen. In de eerste persconferentie sinds de overdracht in 1997 heeft het "Hong Kong and Macau Affairs Office", een afdeling van de regering die zich bezighoudt met de gelijknamige autonome gebieden, een waarschuwing uitgestuurd. Volgens "The South China Morning Post", een belangrijke krant in Hongkong, zou dat aantonen dat de Chinese leiders in Peking het eens geworden zijn over een standpunt voor het autonome gebied.

Dat bureau veroordeelt uitdrukkelijk het geweld van de voorbije weken en prijst de politie van Hongkong. Meer nog: het HKMAO -zoals dat bureau afgekort heet- schaart zich voluit achter de belaagde regering van Hongkong en achter regeringsleider Carrie Lam. 

Opvallend is ook een veroordeling van westerse politici die verweten wordt dat ze sympathie hebben voor het protest en op die manier China willen ondermijnen. "De interne zaken van Hongkong zijn die van China en inmenging zal niet toegestaan worden", zo luidt het. 

De betogers blijven ook na weken actie voeren nog altijd massaal op straat komen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Wat met Chinese troepen in Hongkong?

Op de vraag van een journalist of China de in Hongkong gelegerde troepen zou inzetten om het protest in te dijken, antwoordde Yang Guang, de woordvoerder van het HKMAO-bureau, erg ontwijkend. De "Basic Law" of grondwet van Hongkong na de overdracht door Groot-Brittannië, is duidelijk "en ik heb daar niets aan toe te voegen", aldus de woordvoerder.

De regering van Hongkong kan indien nodig de centrale regering (in Peking) vragen het garnizoen in te zetten bij ordeverstoring of rampen

Artikel 14 van de Basic Law van Hongkong.

Artikels 14 van die Basic Law stipuleert "dat het leger niet tussenbeide zal komen in lokale zaken in Hongkong", maar dat wel zou kunnen doen op verzoek van de lokale regering (die natuurlijk doet wat Peking zou willen, nvdr.). Het Chinese parlement -lees het regime in Peking- kan anderzijds via artikel 18 wel optreden in Hongkong "bij ongeregeldheden in Hongkong waarbij de eenheid van de natie in het gedrang zou komen en de lokale regering de controle verliest". 

Er zijn dus wettelijke mogelijkheden om Chinese troepen het volksprotest in Hongkong te laten neerslaan, maar volgens analisten zou Peking dat enkel doen als er geen andere optie meer openblijft. De gevolgen voor de economische reus die Hongkong toch is, zouden enorm zijn bij een brutaal scenario als dat op het Tiananmen-plein in Peking in 1989. Niet enkel zou China alle krediet in Hongkong en Macau verspelen, bovendien zouden de relaties met het Westen volledig verstoord raken en zouden grote ondernemingen wellicht wegtrekken uit Hongkong en meer veilige oorden opzoeken.

Meest gelezen