Videospeler inladen...

Informatieopdracht Reynders en Vande Lanotte opnieuw verlengd: "Een beetje optimistischer" over regering met N-VA en PS

Koning Filip heeft de opdracht van de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) verlengd tot 9 september. De komende week volgen er nieuwe bilaterale gesprekken. Of een regering met de PS en de N-VA een kans op slagen heeft? "We zijn een beetje optimistischer."

De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders begonnen op 30 mei aan hun informatieopdracht. Op 1 juli werd hun opdracht met een maand verlengd. Nu komen er nog eens 6 weken bij. "De koning heeft ons gevraagd de dialoog met de partijen voort te zetten", zei Vande Lanotte op een persconferentie na hun audiëntie bij koning Filip.

De voorbije weken hebben de informateurs gesprekken gevoerd met de drie overgebleven politieke families (socialisten, liberalen en groenen) en met de N-VA en CD&V. Op basis van die "intensieve inhoudelijke discussies" hebben de informateurs aan de koning een preformatienota kunnen voorleggen, "die de start zou kunnen zijn van gesprekken voor de vorming van een federale regering". "Aan de hand van die nota kan een open dialoog worden gevoerd."

Het hoofddoel van de twee informateurs is nagaan of een federale regering met de grootste twee partijen - de N-VA en de PS - tot de mogelijkheden behoort. Heel veel zijn ze de afgelopen 9 weken niet opgeschoten, of toch niet voor de buitenwereld, maar toch zijn de twee informateurs naar eigen zeggen "een beetje optimistischer", vooral na de vergadering van gisteren. "Mocht ik ervan overtuigd zijn dat een regering met de N-VA en de PS geen optie was, dan zou ik hier niet zitten. De dag dat we vaststellen dat wat we doen geen enkele zin heeft, gaan we naar huis en stoppen we ermee."

Volgens de informateurs is een regering met de N-VA en de PS nog altijd de meest logische en belangrijkste formule en zijn er "sinds 1 juli een aantal stappen vooruit gezet". Dat PS-kopstuk Paul Magnette vandaag nog eens herhaalde dat met de N-VA regeren voor de PS nog steeds geen optie is, probeerden de informateurs te negeren. Vande Lanotte schudde enkel de volgende definitie uit zijn mouw: "De definitie van een kloof is dat je enkel met een brug de ene met de andere kant kunt verbinden. Zeggen dat er een kloof is, betekent niet dat je die niet kunt overbruggen."

Videospeler inladen...

Goede sfeer

Over het gesprek van gisteravond - de eerste keer sinds de verkiezingen dat de N-VA en de PS samen rond de tafel hebben gezeten - wilden de informateurs niet veel kwijt. Vande Lanotte gaf wel mee dat de informateurs hun nota aan de partijen hebben toegelicht, waarop die konden reageren. Volgens Vande Lanotte verliep het 2,5 uur durende gesprek in een "goede, open sfeer", zij het wel "met veel divergenties".

"De Wever en Di Rupo hebben hun mening geuit en het is duidelijk dat ze een afwijkende mening hebben, maar het is allemaal correct verlopen. Het was geen echt debat, maar de een heeft goed gehoord wat de ander gezegd heeft en dat is op de meest correcte manier verlopen." Over de inhoud van het gesprek willen de informateurs echter niet veel kwijt. Dat ze over "de grote thema's van de preformatienota" hebben gediscussieerd en onder meer de budgettaire situatie van het land hebben besproken, was zowat het enige wat ze loslieten.

Videospeler inladen...

Ecolo?

De komende week zullen de informateurs weer bilaterale gesprekken houden, met elke partij afzonderlijk dus. Vande Lanotte en Reynders zullen hun nota niet publiek maken. De partijen mogen de nota wel inkijken en met hen bespreken. Van 2 tot 12 augustus zullen de informateurs voortwerken aan hun nota. Of het de bedoeling is om na die bilaterale gesprekken weer met alle partijen rond de tafel te gaan zitten, konden of wilden de informateurs niet zeggen. Er volgen ook nieuwe gesprekken met het Planbureau om dieper in te gaan op de budgettaire situatie van ons land.

De informateurs bevestigden dat Ecolo voorlopig niet bij de gesprekken wordt betrokken, maar benadrukten dat dat niet betekent dat de Franstalige groenen sowieso uit beeld zijn als mogelijke coalitiepartner. "Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt", aldus Vande Lanotte. "Ik raad iedereen aan niet te veel over de toekomst te speculeren."

Vande Lanotte en Reynders zullen op 17 augustus een eerste keer verslag uitbrengen bij de koning en daarna opnieuw op 9 september.

Bekijk hieronder de integrale persconferentie:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politiek journalist Goedele Devroy geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen