AP2010

Goed nieuws voor tijgers: aantal in India is met bijna een derde gestegen in vier jaar tijd

Volgens een officieel rapport is de populatie van tijgers in het wild de voorbije vier jaar fors gestegen. In India zouden er nu bijna 3.000 van die dieren rondlopen en het is het land met de meeste tijgers. De voorbije jaren werden er forse inspanningen geleverd om de tijger voor uitsterven te behoeden.

Hier houden we vogeltelweekends, in India worden om de vier jaar tijgers geteld. Daartoe worden 26.000 fototoestellen geïnstalleerd in gebieden waar tijgers rondlopen en vorig jaar zijn er ongeveer 350.000 foto's van die dieren gemaakt.

Volgens het meest recente rapport zouden er nu 2.967 wilde tijgers opgemerkt zijn. Dat is ongeveer een derde meer dan bij de vorige keer vier jaar geleden. "Dit is een historisch resultaat. Wij herhalen ons engagement om de tijger te redden", zo reageerde de Indiase premier Narendra Modi enthousiast bij de voorstelling van het rapport. (Lees verder onder de foto).

AP2011

India is het land met de grootste tijgerpopulatie ter wereld en speelt dus een belangrijke rol bij de redding van dat unieke dier. In 2006 waren er slechts nog 1.411 tijgers over in India, maar sindsdien stijgt dat cijfer gestaag. Samen met 12 andere landen heeft India een engagement opgenomen om het aantal tijgers te verdubbelen tussen 2018 en 2022.

Dat is ambitieus, maar nodig. In 1900 zouden er wereldwijd nog 100.000 tijgers geweest zijn. In 2010 was dat aantal teruggevallen tot 3.200 en werd het voortbestaan van de dieren bedreigd. Dat lijkt dus nu toch wel te verbeteren. In India zijn er nu een vijftigtal reservaten waar die dieren in het wild leven. (Lees verder onder de foto).

"Shere Khan" is een typisch Aziatisch dier. Er zijn verschillende types, maar de Bengaalse tijger komt vooral voor in het voorgebergte van de Himalaya, het noordoosten van India en Bangladesh en Myanmar. Ook in China, Siberië en in Zuidoost-Azië (Maleisië, Indonesië en Vietnam) lopen tijgers in het wild rond, maar dan wel in kleinere aantallen. 

De tijger is het nationaal dier van Maleisië en Zuid-Korea. In India wordt het dier tegelijk vereerd en gevreesd. Zo stond de tijger in het vaandel van het Tamil-rijk van de Chola-dynastie die duizend jaar geleden Zuid- en Oost-India en grote delen van de Indische Oceaan beheerste.

Meest gelezen