Met deze zeilboot vertrekt Greta Thunberg naar de VS

Klimaatactiviste Greta Thunberg gaat met zeilboot naar klimaattop in de VS

De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg reist volgende maand per zeilboot naar Amerika. Omdat ze weigert te vliegen, is de boot voor haar de enige optie om de Atlantische Oceaan over te steken. In de VS gaat Thunberg een klimaattop bijwonen.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg trekt volgende maand vanuit Groot-Brittannië met een zeilboot naar de VS. Ze gaat er een reeks klimaattoppen en -protesten bijwonen. Greta Thunberg werd bekend door haar wekelijkse demonstraties voor het Zweedse parlement. Haar schoolstaking voor het klimaat kreeg navolging in meer dan 150 landen, onder meer in ons land. Miljoenen jongeren lieten zo hun stem horen om wereldleiders wakker te schudden voor de klimatologische en ecologische noodtoestand.

Thunberg weigert het vliegtuig te nemen om zich te verplaatsen. Ze reisde onder andere met de trein naar de klimaattop in Polen en het World Economic Forum in Zwitserland om er haar boodschap te verspreiden. Ze tweette zelf dat ze voor de grote oversteek naar de Verenigde Staten een "rit aangeboden kreeg op de 18 meter lange raceboot Malizia II".

Kapiteins van de Malizia II zijn de Duitse zeiler Boris Herrmann en Pierre Casiraghi uit Monaco. Volgens de website van het Malizia-team deed Herrman mee aan verschillende wedstrijden en voer hij driemaal de wereld rond, één keer in één ruk door. "De boot is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines zodat we een koolstofvrije trans-Atlantische reis kunnen maken", zegt Thunberg.

De boot is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines zodat we een koolstofvrije trans-Atlantische reis kunnen maken

Greta Thunberg, klimaatactiviste

Greta reist niet alleen. Haar vader Svante vergezelt haar, net als filmmaker Nathan Grossman, die haar reis gaat vastleggen in een documentaire. Half augustus vertrekt de Malizia II vanuit Engeland naar New York. De tocht zou zo’n twee weken duren.

Doel is om de VN-klimaattop op 23 september in New York bij te wonen, in de marge van de jaarlijkse algemene vergadering van de VN. Ook staan er op 20 en 27 september klimaatprotesten op de agenda. Eerder maakte Thunberg al bekend dat ze komend schooljaar een sabbatical neemt om fulltime actie te kunnen voeren.

Meest gelezen