De Britse destroyer HMS Duncan is aangekomen in de Perzische Golf.
Press Association Images

Londen sluit "tankerruil" met Iran uit, tweede Brits marineschip bereikt de Perzische Golf

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is niet van plan een "koehandel" te" organiseren over het vrijgeven van tankers met Iran. Tegelijk praten vandaag vertegenwoordigers van Iran met die van de andere partners van het nucleair akkoord in Wenen. Zij hopen om dat akkoord alsnog te redden.

"Iran moet zich houden aan het internationaal recht", vindt minister Raab en een belangrijk element daarvan is volgens hem het recht op vrije doorvaart, in dit geval dan in de Perzische Golf. Raab wil niet weten van een deal waarbij Iran en Groot-Brittannië elkaars onderschepte tankers zouden vrijgeven. Volgens Raab is er een groot verschil tussen beide incidenten en wil hij die niet aan elkaar koppelen.

Breng uw leven niet in gevaar

Waarschuwing Iraanse Revolutionaire Wachten aan Brits marineschip HMS Montrose op 19 juli.

Britse commando's hadden enkele weken geleden een Iraanse tanker in Gibraltar aan de ketting gelegd omdat dat schip illegaal olie zou verschepen naar het regime van Bashar al-Assad in Syrië. Korte tijd later had Iran een tanker onder Britse vlag onderschept in de Straat van Hormuz, de ingang van de olierijke Perzische Golf.

Vandaag heeft Iran overigens een nieuwe video van dat incident verspreid waarin te zien is hoe Revolutionaire Wachten een Brits marineschip waarschuwen om niet tussenbeide te komen. 

De spanningen in die Golf zijn te snijden na eerdere incidenten waarbij tankers en vrachtschepen in brand werden geschoten. Vandaag is de Britse destroyer HMS Duncan aangekomen in de Golf als versterking voor het fregat Montrose. Londen wil samen met andere Europese landen een vloot in de Golf handhaven om tankers te begeleiden doorheen de Straat van Hormuz en Iraanse aanvallen te ontraden.

Berlijn noch Parijs staan daar evenwel voor te springen, maar delen wel informatie met Londen. Anderzijds stuurt Zuid-Korea wel een destroyer naar de Straat van Hormuz. Vooral het Verre Oosten met landen zoals China, Japan en Zuid-Korea zijn erg afhankelijk van olie uit de Perzische Golf. 

De Britse tanker Stena Impero omsingeld door boten van de Iraanse Revolutionaire Wachten.

Rouhani reikt de hand aan Boris Johnson

Tegelijk bewandelt Iran een ander pad. Zo heeft de Iraanse president Hassan Rouhani in een open brief gelukwensen gestuurd naar de nieuwe Britse premier Boris Johnson. Rouhani hoopt dat de relaties tussen Londen en Teheran snel verbeteren en verwijst naar de periode van Johnson als minister van Buitenlandse Zaken onder Theresa May.

EU-onderhandelaarster Helga Schmid met de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi gisteren in Wenen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iran vreest wellicht dat de Britten -als tweede land na de Verenigde Staten- uit het nucleair akkoord gaan stappen of tenminste naar de Amerikaanse kant zouden overhellen. Officieel probeert het Verenigd Koninkrijk -net als Duitsland, Frankrijk, de EU, Rusland en China- dat nucleaire akkoord te redden. Vandaag praten de vertegenwoordigers van die overblijvende partners van dat akkoord overigens in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Meest gelezen