AFP or licensors

Mislukte aanslag op Afghaanse vicepresidentskandidaat bij aftrap kiescampagne: zeker 20 doden en 50-tal gewonden

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker 20 doden en zo'n 50 gewonden gevallen bij een aanslag gisteren. Doelwit was de running mate van de Afghaanse president. Net gisteren ging de campagne van start voor de Afghaanse presidentsverkiezingen in september. De politicus en zo'n 85 andere mensen konden in veiligheid gebracht worden tijdens de aanval. De aanslag is nog niet opgeëist. 

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen meer details van de aanslag bekendgemaakt. Gisteren was er nog sprake van 2 dodelijke slachtoffers, maar de dodentol is intussen opgelopen tot zeker 20. Er viel ook een 50-tal gewonden.

Eerst was er een hevige explosie en dan werd het gebouw van de vicepresidentskandidaat bestormd door gewapende mannen: "Om 16u40 lokale tijd (14u10 Belgische tijd) was er een ontploffing in de buurt van de kantoren van de Afghanistan Green Trend (AGT), de politieke beweging van Amrullah Saleh, de eerste vicepresidentskandidaat op de lijst van president Ghani bij de verkiezingen", meldt het ministerie. "Daarna zijn gewapende mannen binnengegaan in het gebouw. Veiligheidstroepen sloten de zone af."

De belegering van het gebouw heeft zes uur geduurd. Veiligheidstroepen konden de vicepresidentskandidaat en zo'n 85 andere mensen in veiligheid brengen tijdens de aanval en uiteindelijk de aanvallers doden.

De aanslag werd nog niet opgeëist. Het is al de vijfde deze maand in de hoofdstad Kaboel en de vijftiende dit jaar. In totaal kwamen daarbij minstens 80 mensen om en raakten zeker 550 anderen gewond. In september zijn er presidentsverkiezingen gepland in Afghanistan.

AFP or licensors

Meest gelezen