Videospeler inladen...

Blik op de formatie: "De dingen staan nog grotendeels stil, moeilijk om daarvoor begrip te vragen"

Hoe ver staat de regeringsvorming na het rondetafelgesprek van gisteravond en de verlenging van de opdracht van informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR)? Politicoloog Dave Sinardet en editorialist Jan Segers van Het Laatste Nieuws blijven erg sceptisch.

Negen weken na de verkiezingen zijn de federale informateurs er eindelijk in geslaagd vertegenwoordigers van N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, PS en MR aan één tafel te krijgen. Maar wie dacht dat er nu schot in de formatie zou komen, is eraan voor de moeite. Desondanks heeft koning Filip de opdracht van Vande Lanotte en Reynders verlengd tot 9 september.

Als we een lichtpuntje moeten vinden, dan is het misschien dat zelfs in de Belgische politiek grenzen aan uitstelgedrag zijn

Politicoloog Dave Sinardet

"Het is tergend dat het meer dan twee maanden heeft geduurd voor er een eerste vergadering met alle partijvoorzitters is", zegt Dave Sinardet in "Terzake". "Maar als we dan toch een lichtpuntje moeten vinden, dan is het misschien dat er zelfs in de Belgische politiek grenzen zijn aan uitstelgedrag." De verklaring? De PS had tijd nodig om aan haar achterban uit te leggen dat het onvermijdelijke moet gebeuren: praten met de MR in Wallonië en met de N-VA op federaal niveau. 

"De dingen staan nog grotendeels stil. Je kan argumenten verzinnen waarom de dingen lopen zoals ze lopen, of niet lopen zoals ze lopen. Dat zijn de wetmatigheden van de politiek, en je kan niet langer aan een normaal denkend mens vragen om daarvoor begrip op te brengen", vindt Jan Segers. Hij vreest dat we tegen begin september twee informateurs zullen  hebben die meer dan 100 dagen in het zadel zitten. "Niet zoals in 1988, zoals Jean-Luc Dehaene die aan de koning zei: "Sire geef mij 100 dagen om een regering te vormen". Hier wordt geen regering gevormd, hier wordt 100 dagen aan een stuk geïnformeerd."

Zonder meer gênant, wat Magnette vandaag heeft gedaan

Editorialist Jan Segers

Heb dus nog even geduld, want we zitten blijkbaar nog altijd in een perceptiespel. Zo vond Paul Magnette (PS) regeren met de N-VA "geen optie". "Zonder meer gênant, wat Magnette vandaag heeft gedaan: voor het informateursduo en voor de koning die zijn vertrouwen in de informateurs en hun opdracht bevestigt", vindt Jan  Segers. "Mocht Paul Magnette een puber zijn, verdient hij een pedagogische tik."

Ecolo is zelfs gisteravond niet eens komen opdagen om te praten. "Ik heb de indruk dat Ecolo haar geloofwaardigheid als bestuurspartij aan het verliezen is", denkt Dave Sinardet. Hij verwijt de Ecolo-top een "vorm van amateurisme" en vindt dat de Franstalige groenen strategisch niet slim spelen. 

Als er een gesprek met Vlaams Belang komt om te zeggen dat het hier stopt, dan begrijp ik het

Editorialist Jan Segers

In Vlaanderen lijkt er wel enig schot in de zaak te komen, hoewel Sinardet en Segers hun bedenkingen hebben bij een zoveelste gesprek van informateur Bart De Wever (N-VA) met Vlaams Belang. "Als er een gesprek met Vlaams Belang komt om te zeggen dat het hier stopt, dan begrijp ik het", zegt Segers. Maar de vraag blijft of De Wever zijn kaarten nu al op tafel zal leggen.

"Eigenlijk zitten we op Vlaams niveau een beetje met dezelfde situatie waar we op Waals niveau zaten", denkt Sinardet. "Er wordt een mathematische en politieke realiteit ontkend." Aan Vlaamse kant hebben N-VA en Vlaams Belang namelijk geen meerderheid, net zoals PS en Ecolo geen meerderheid hadden voor hun tot mislukken gedoemde "klaprooscoalitie". "Ik zou durven hopen dat dit schaduwspel aan Vlaamse zijde wordt afgerond", zegt hij.

De rondetafel van gisteravond heeft dus wellicht in de eerste plaats een symbolische betekenis voor de burger, "die iets wilde zien". Eén dag later overheerst scepsis en ergernis bij Dave Sinardet en Jan Segers.

Bekijk hieronder het gesprek in Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen