Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Navalny mogelijk vergiftigd, zegt dokter

De Russische oppositiepoliticus en activist Aleksej Navalny is een tijdlang opgenomen in het ziekenhuis met ernstige zwellingen in hals en aangezicht. Officieel heeft hij last van een zware allergische reactie. Maar zijn eigen dokter vreest dat Navalny vergiftigd is met een onbekende chemische stof. De prominente activist is intussen uit het ziekenhuis ontslagen en weer naar de cel gebracht, waar hij een korte straf uitzit, omdat hij had opgeroepen tot een anti-regeringsbetoging.

"De oorzaak van de 'ziekte' van Aleksej Navalny is mogelijk een giftige substantie", schrijft dokter Anastasia Vasiljeva op Facebook. Ze baseert zich op informatie die ze heeft over zijn symptomen, maar ook het verdachte gedrag van het medisch personeel in het ziekenhuis. "De familieleden en de patiënt kregen geen diagnose te horen - ze kregen de informatie zoals iedereen via persbureau Interfax. Niemand zoekt naar de oorzaak, artsen worden weggejaagd. Ze liegen", zegt de dokter.

Op een Russisch kritisch tv-kanaal heeft Navalny's dokter gezegd dat ze stalen heeft kunnen nemen van zijn haren en zijn T-shirt. Die zullen in een onafhankelijk lab worden onderzocht.

Navalny is intussen uit het ziekenhuis ontslagen en teruggestuurd naar de cel. Zijn dokter waarschuwt dat hij daar opnieuw in contact zou kunnen komen met de chemische stof en zegt dat de artsen de analyses niet juist hebben uitgevoerd.

1.400 arrestaties bij betoging

De 43-jarige Aleksej Navalny is hét gezicht van de oppositie in Rusland tegen president Vladimir Poetin en zijn regering. Hij belandde al tal van keren in de cel, en kreeg te maken met rechtszaken die internationaal worden afgedaan als schijnprocessen. Navalny werd vorige week opgepakt. Hij kreeg een celstraf van 30 dagen omdat hij had opgeroepen om op straat te komen in Moskou.

De demonstratie zaterdag in Moskou ging door, ook al zit Navalny in de gevangenis, en kreeg de betoging geen toestemming van de autoriteiten. De demonstranten protesteren tegen de beslissing om verschillende oppositiepolitici niet toe te laten tot de lokale verkiezingen in september. Om deel te mogen nemen, moeten kandidaten veel handtekeningen verzamelen, maar volgens de autoriteiten waren er onregelmatigheden bij veel oppositiepolitici.

De betoging verliep bijzonder onrustig. Politie en ordetroepen waren massaal aanwezig. Volgens een lokale ngo werden meer dan 1.400 betogers gearresteerd. Onder hen ook veel oppositiepolitici. Ze worden ervan beschuldigd dat ze het werk van de kiescommissie belemmeren.

De oppositie plant een nieuwe betoging volgende zaterdag, om de druk op de regering hoog te houden. (Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Amnesty International: "nieuw dieptepunt"

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek op het harde optreden van de politie tijdens de vreedzame betoging. "De Russische autoriteiten hebben een nieuw dieptepunt bereikt door bijna militaire veiligheidsmaatregelen op te leggen voor een niet toegelaten betoging: grote straten in Moskou werden afgesloten en winkels op voorhand gesloten, ondanks een totaal gebrek aan geloofwaardige informatie over potentieel geweld.

Internettoegang in het stadscentrum was de hele dag lang onderbroken. Pogingen om oppositiestemmen te onderdrukken, bereikten absurde niveaus toen protestleiders preventief werden opgepakt door de politie, wanneer ze hun appartement verlieten op weg naar de betoging", zegt Natalija Zvjagina van Amnesty International.

"Een uitzonderlijk shockerend incident was toen de politie een jogger arresteerde die, uren voor de betoging begon, langs het stadhuis van Moskou liep. Media berichtten later dat de jogger zijn been had gebroken."

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

NOS-correspondent David Jan Godfroid geeft meer uitleg in "Terzake" vanuit Moskou:

Videospeler inladen...

Meest gelezen