Schotse premier Sturgeon haalt bijzonder zwaar uit naar nieuwe Britse premier Johnson

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd een brexit zonder akkoord met de Europese Unie na te streven. Dat heeft Sturgeon verklaard na een officieel bezoek van Johnson aan Schotland. 

"Achter alle bluf en poeha schuilt een regering die gevaarlijk is. Het pad dat bewandeld wordt is gevaarlijk, voor Schotland maar ook voor het volledige Verenigd Koninkrijk", deelde Sturgeon na afloop van haar gesprek met Johnson mee. "Dit is een regering die een no-dealstrategie hanteert, hoe fel ze dat in het openbaar ook ontkent. Hij zegt dat hij een akkoord wil met de EU. Maar het is absoluut onduidelijk hoe hij vanuit zijn huidige positie van hardliner tot een akkoord denkt te komen."

Achter alle bluf en poeha schuilt een regering die gevaarlijk is

Johnson heeft aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober hoe dan ook zal verlaten, desnoods zonder akkoord. Johnson verwerpt het echtscheidingsakkoord dat zijn voorganger Theresa May met de EU had gesloten. Hij zegt wel werk te willen maken van een nieuw akkoord, hoewel de Europese Commissie al heeft meegedeeld dat ze geen nieuwe onderhandelingen wenst.

 De zaak ligt erg gevoelig in Schotland, dat zich in 2016 bij het referendum uitgesproken had tegen de brexit. Bij zijn aankomst gisteren aan het Bute House in Edinburgh, de ambtswoning van de Schotse premier, werd Boris Johnson uitgejouwd door een groep manifestanten. Aanhangers van de Schotse onafhankelijkheid en tegenstanders van de brexit waren samengekomen voor die actie. Na afloop van het urenlange gesprek tussen Johnson en Sturgeon, heeft de Britse eerste minister het gebouw via een uit­gang aan de ach­ter­zij­de verlaten.

Meest gelezen